NY Times: Bill Gates l-a detronat pe George Soros. Este noul „rege malefic” din topul teoriei conspirației

Pandemia de Covid-19 l-a detronat pe George Soros în topul teoriei conspirației, noul „rege malefic” fiind acum Bill Gates, fondatorul Microsoft.

Știrile false despre Bill Gates au devenit cele mai răspândite povești ale pandemiei globale de coronavirus, se arată într-o analiză realizată de The New York Times.

De la București și până în SUA, numele magnatului din industria IT este pe buzele tuturor adepților teoriei conspirației.

În date statistice, „cultul conspiraționist” al lui Bill Gates este copleșitor: din februarie şi până în aprilie, numele acestuia a apărut de 1,2 milioane de ori la TV sau pe rețelele de socializare.

„Planurile diabolice” atribuite lui Bill Gates în fluxul de fake news al Covid-19 au aruncat în umbră chiar și mitologia panicardă legată de legătura secretă dintre coronavirus și tehnologia 5G.

Pe segmentul de timp analizat de The New York Times, dezinformările legate de fondatorul Microsoft însumează 16.000 de postări pe Facebook. Aceste postări au totalizat  900.000 de interacţiuni – în speță, like-uri, distribuiri, comentarii.

„Rechizitoriul” lui Bill Gates are la bază avertismentele sale din ultimii ani legate de iminența unei pandemii globale și activismul său pro-vaccinare. Declarațiile sale pe aceste două teme sunt răstălmăcite propagandistic de către fabricile de trolli și folosite în narativul politic și sanitar al Covid-19.  

În centrul acestei galaxii de știri false se află un videoclip postat pe Youtube în 2015, în care miliardarul american vorbeşte despre pericolul unei pandemii. Clipul a atins acum cifra de 25 de milioane de vizionări.

Scenariul conspiraționiștilor este următorul: prin vaccinare, Bill Gates vrea să ucidă 15% din populația planetei, totul făcând parte dintr-un proiect ocult prin care bogații lumii vor acapareze sistemul global de sănătate.

Un desfășurător amplu al „teoriei Gates” o puteți lectura aici: O mai veche teorie a conspirației despre vaccinuri și Bill Gates a revenit pe fond de COVID-19. Scenariul, demontat prin fact-checking

Fiind extrem de cunoscut la nivel mondia, Bill Gates „este un personaj uşor de transformat într-o memă în chestiuni legate de sănătate”, a declarat, pentru New York Times, Whitney Phillips, profesor de „Etică digitală” la Syracuse University.

„Bill Gates e genul de personaj care ar putea juca rolul de Bau-Bau”, a subliniat Phillips.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here