O mai veche teorie a conspirației despre vaccinuri și Bill Gates a revenit pe fond de COVID-19. Scenariul, demontat prin fact-checking

Foto: swiss-image.ch/Photo Sebastian Derungs

Site-ul de fact-checking Snopes a demontat o teorie a conspirației legată de magnatul Bill Gates. Acestuia i-a fost atribuită declarația potrivit căreia vaccinurile sunt folosite de guverne pentru a depopula lumea.

Declarația falsă a reînceput să circule în această perioadă pe internet, folosită pentru a spori panica pe fondul pandemiei globale de COVID-19. Afirmația își are originea în 2016, pe site-ul de teoria conspirației YourNewsWire.com, care titra la acea dată: „Bill Gates admite: Vaccinurile sunt cel mai bun mod de a depopula”.

Pentru a-și susține acest titlu, site-ul prezenta un clip din februarie 2011, în care Bill Gates, intervievat de Sanjay Gupta de la CNN, vorbea despre eforturile pro-vaccinare ale fundației sale.

Sajnay Gupta: Zece miliarde de dolari în următorii 10 ani pentru a demara „anul vaccinurilor”. Ce înseamnă mai exact asta?

Bill Gates: În acest deceniu, credem că se pot realiza progrese incredibile, atât în inventarea de noi vaccinuri, cât și în asigurarea necesarului pentru copii care au nevoie de ele. […] Nu mai avem nevoie decât de încă șase sau șapte – și atunci vom avea instrumentele pentru a reduce moartea infantilă, sporul  populației, și totul – stabilitatea, mediul – va beneficia de asta.”

Pentru a se asigura că va capta atenția cititorului, site-ul a repetat „reducerea sporului populației” de mai multe ori și în diferite combinații frazeologice, încercând să sugereze că Bill Gates tocmai dezvăluise un secret nefast, scria Snopes în 2017.

Acest șiretlic este apoi consolidat cu un al clip, urmat de acest text:

„În cele ce urmează, avem două scurte extrase dintr-o conferință TED (februarie 2010) a nimeni altuia decât Bill „Microsoft” Gates. […] Întrucât Gates abordează ocazional problema [reducerii emisiilor de carbon], el afirmă că o modalitate de a îndeplini acest obiectiv este reducerea populației umane globale.

În primul clip îl vei auzi afirmând într-un limbaj clar că el consideră că VACINURILE pot materializa acest scop. De asemenea, îl vei auzi promovând ÎNGRIJIREA SĂNĂTĂȚII și SERVICIILE DE SĂNĂTATE REPRODUCTIVĂ, pentru a îndeplini același obiectiv.

În al doilea extras îl vei auzi din nou pe Gates confirmând afecțiunea lui profundă pentru vaccinuri.”

După care, site-ul publică următoarea declarație a lui Bill Gates:

„În primul rând, avem populație. Lumea de astăzi are 6,8 miliarde de oameni. Asta se va îndrepta spre aproximativ 9 miliarde. Acum, dacă facem o treabă foarte bună cu noile vaccinuri, îngrijiri medicale, servicii de sănătate reproductivă, am putea scădea acest lucru cu, poate, 10 sau 15% […].”

Folosindu-se cele două clipuri, autorul articolului sugera mai departe că Bill Gates „știe că vaccinurile sunt periculoase – și folosește aceste informații pentru a ucide copiii din lumea în curs de dezvoltare, pentru a stopa creșterea populației. În realitate, însă, declarațiile lui Gates în ceea ce privește vaccinurile și creșterea populației nu au fost nici o divulgare accidentală și nici o admitere nefastă a planurilor pentru o nouă ordine mondială”, scrie Slopes.

După cum relata revista Forbes într-un material din 21 noiembrie 2011, Fundația Bill și Melinda Gates a făcut din reducerea creșterii populației o parte integrantă a misiunii ei legată „îmbunătățirea sănătății oamenilor și oferirea acestora șansa de a se scăpa de foamete și sărăcie extremă”.

Forbesc scria: „În 1997, când Bill și Melinda s-au aventurat pentru prima dată în domeniul sănătății publice (…) s-au concentrat pe controlul nașterilor, finanțând eforturile Johns Jopkins de a folosi calculatoarele pentru a ajuta femeile din lumea în curs de dezvoltare să învețe despre contracepție. Logica era proaspătă, iar Bill Gates prietenos. Sănătate = resurse ÷ oameni. Și din moment ce resursele, după cum susține Gates, sunt relativ fixe, răspunsul se află în a controla înmulțirea populației.”

Articolul din Forbes mai scria că, pe măsură ce magnatul și-a urmărit acest obiectiv din sănătatea publică, el a observat că a controla nașterile nu fusese cea mai bună abordarea pentru a încetini sporul populației, realizând în schimb că o scădere a mortalității infantile este cea mai bună modalitate pentru a limita creșterea populației.

Pe baza studiilor disponibile, Bill Gates observase că pe măsură ce rata mortalității scade, scade și rata natalității, iar creșterea populației se stabilizează. „Cei mai mulți părinți (din lumea a treia – n.r.) aleg să aibă opt copii nu pentru că-și doresc familii mari, ci pentru că știu că mulți dintre acei copii vor muri”, scria revista Forbes, parafrazând argumentația lui Gates. „Dacă o mamă și un tată știu că copilul lor va trăi până la vârsta adultă, ei vor începe să reducă în mod natural dimensiunea populației”, explica Melinda Gates în articol.

Cu alte cuvinte, Bill Gates vede în vaccinuri nu o armă de exterminare în masă a populației ori o metodă de sterilizare, ci o modalitate de a ține în viață copiii, astfel încât părinții să nu mai simtă nevoia de a avea mai mulți copii, limitând astfel rata generală de creștere a populației în țările în curs de dezvoltare.

Chiar dacă nu toți experții din comunitatea științifică sunt de acord cu perspectiva lui Bill Gates asupra mortalității infantile ca motor al creșterii populației, această ipoteză a căpătat însă un loc important în dezbaterea științifică actuală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here