Cum trebuie interpretate infectările cu varianta Delta în rândul persoanelor vaccinate – NYT

Foto: Unsplash

Această vară ar fi trebuit să marcheze în SUA sfârșitul coșmarului Covid. Casa Albă se pregătise să declare marea victorie. Numai că varianta Delta a dat planurile peste cap, transformând eforturile anti-pandemice într-o luptă relativ sisifică.

„Cred că Delta, mai mult decât oricare altă tulpină, ne-a arătat cu adevărat că acest virus nu poate fi subestimat. Este o lecție pe care o știam deja, dar cred că Delta ne-a dat o lovitură dură și ne-a arătat că suntem departe de a fi încheiat lupta cu acest virus”, a explicat jurnalista NY Times Apoorva Mandavilli în podcast-ul „The Daily”.

Când vor să vadă cum evoluează pandemia în SUA, experții pun lupa pe Florida. Statul a fost puternic afectat pe întregul parcurs al pandemiei. Specialiștii se așteptau la un nou val aici pe durata verii.

„Însă, la ceea ce cred că nu se așteptau – și ceea ce a ajuns să se petreacă în toată țara – au fost cifrele astronomice.  La un moment dat în această vară, Florida avea unul din cinci cazuri la nivelul țării. Cifrele au continuat să crească. Și apoi am început să vedem acele creșteri peste tot, peste tot în Sud. Louisiana a avut cel mai rău moment din  pandemie în această vară. Alabama, Georgia, Texas, Arkansas – toate aceste locuri au început să înregistreze un număr foarte mare de cazuri.

Dar ce-a fost cu adevărat uimitor la aceste creșteri a fost numărul de spitalizări. Ceea ce mi-au spus experții cu multe luni înainte este că s-ar putea să vedem cum numărul crește în ceea ce privește cazurile, dar că nu vom mai vedea spitale pline, cu secțiile ATI supraîncărcate. Dar nu s-a întâmplat așa. Am văzut spitalelele dând pe-afară. Chiar și acum, când majoritatea statelor din sud încep să vadă ușoare scăderi – Alabama, Georgia, Texas, Florida – toate încă folosesc mai mult de 90% dintre paturile de la ATI”, a precizat Mandavilli.

Încetinirea vaccinărilor

Creșterea cifrelor pare uniformă, chiar și-n statele cu rată de vaccinare de 58%, cum este Oregon. „La începutul verii, vedeam doar aproximativ 10.000 până la 15.000 de cazuri pe zi. Acum avem de 10 ori acest număr. Avem ceva de genul 160.000 de cazuri pe zi.”

Și mortalitatea este în creștere, atrage atenția jurnalista. „Avem în medie aproximativ 1.500 de decese pe zi, comparativ cu circa 300 la începutul verii.”

Care ar fi explicația pentru acest nou „desant” al coronavirusului?

Apoorva Mandavilli: „Ei bine, cred că, în primul rând, ne așteptam să avem un procent mai bun de persoane vaccinate. Nu am avea această discuție dacă 90% din populație ar fi fost protejată. Dar cred că am fost cu adevărat surprinși și de-o grămadă de lucruri. Un expert cu care am vorbit la începutul primăverii mi-a spus: Cred că vaccinarea ne-a scos din această pandemie. A spus asta pentru că a crezut că se va menține tendința de vaccinare de la acea dată.

Și chiar la începutul verii, președintele Biden și-a stabilit obiectivul ca 70% dintre adulți să fie vaccinați până pe 4 iulie. Părea un obiectiv total rezonabil. Avem acest vaccin uimitor. O să te protejeze. Ia-l. Ceea ce nu ne-am anticipat a fost nivelul de rezistență la vaccinare. Și-n acest punct, de fapt, cifrele în scădere ale pandemiei este posibil să fi acționat împotriva noastră.

Când rata infecției a scăzut atât de mult, cred că unii oameni s-au gândit, ei bine, de ce să mă deranjez să-mi fac vaccinul? Pandemia s-a încheiat.

Așadar, ne-am oprit undeva la 53% din populația vaccinată, aproape jumătate din populația neprotejată, încă vulnerabilă la virus. Nu este deloc imaginea pe care o aveam în minte.”

Nuanțe importante

Între timp, tendința de vaccinare este din nou în creștere. Poate că este prea târziu ca să deturneze valul provocat în această vară, dar poate va atenua măcar toamna, iarna și primăvara, subliniază jurnalista.

„Din nou, se dovedește că vaccinurile sunt într-adevăr cheia. Există o relație foarte clară între procentul unei populații vaccinate într-un stat și numărul de spitalizări. Dacă vă uitați la statele cu cele mai mari numere acum – Tennessee, Georgia, Carolina de Sud – acestea sunt state cu rate de vaccinare scăzute, în jur de 40%. Unii oameni vaccinați care dezvoltă infecții ajung în spital. Totuși, aceasta este o proporție mult mai mică și este formată în principal din persoane în vârstă și persoane imunodepresive.

Ei bine, aici chestiunea devine un pic alunecoasă. Putem auzi, de exemplu, că 20% dintre persoanele dintr-un anumit spital sunt vaccinate. Și sună foarte înfricoșător, nu? Însă procentul este înșelător, deoarece omite o mulțime de detalii, multe detalii care sunt foarte importante. Probabil cel mai important este cine sunt acei oameni care se află în spital? Și cred că ceea ce veți vedea în locurile care se colectează aceste informații este că marea majoritate a persoanelor vaccinate care ajung în spital sunt persoane în vârstă și persoane imunodepresive, care nu au răspuns foarte bine la vaccinuri în general.

În medie, cineva care este vaccinat și a murit din cauza unei infecții descoperite are 78 de ani. Deci, oamenii care sunt mai în vârstă și au un sistem imunitar destul de slab ajung în spital.

Ceea ce știm acum este că infecțiile nu sunt rare. Nu sunt obișnuite, dar nici rare. Și sunt cu siguranță mai frecvente în cazul Delta decât erau cu virusul original și mai. Dar este important să reținem că suntem încă mai puțin vulnerabili de-a fi infectați dacă suntem vaccinați”, a mai explicat Mandavilli.

Finalul?

„Delta m-a făcut să mă feresc de predicții, așa că nu voi face o predicție. Dar cred că pandemia se va termina cu focare mai mici, care nu duc la suprasolicitarea spitalelor. Numai că dura mult mai mult decât credeam, mai ales din cauza Delta și mai ales pentru că încercăm încă să vaccinăm atât de mulți oameni în această țară. Deci, multe depind de numărul de oameni la care putem ajunge.

În cele din urmă, vom ajunge acolo, pur și simplu pentru că majoritatea oamenilor vor fi protejați, fie prin infecție naturală, fie prin vaccinare. Dar poate dura multe luni. Ne-ar putea duce până în primăvara anului viitor. Ne-ar putea duce până în vara viitoare. Depinde de ceea ce va face și virusul”, a concluzionat jurnalista.

UE trebuie să retragă Ungariei calitatea de membru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here