NY Times: Israelul informează SUA că este responsabil de asasinarea colonelului Sayyad Khodai din cadrul Forţei Qods a Gardienilor Revoluţiei

Israelul a informat Statele Unite că este responsabil de asasinarea duminică, la Teheran, a colonelului Sayyad Khodai, un ofiţer important din cadrul Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Iranului, dezvăluie cotidianul american The New York Times (NYT), relatează AFP, citată de News.ro.

Colonelul Sayyad Khodai a fost asasinat duminică de către doi motociclişti, care au deschis focul împotriva acestuia, în estul Teheranului, potrivit agenţiei oficiale iraniene de presă Irna.

Potrivit televiziunii de stat iraniene, Sayyad Khodai era un membru al Forţei Qods, o unitate a de elită a Gardienilor Revoluţiei însărcinată cu operaţiuni exterioare.

Iranul a acuzat ”elemente cu legături cu aroganţa mondială” de comandarea acestui asasinat, referindu-se prin această expresie la Statele Unite şi aliaţi ai acestora precum Israelul.

 

Ambasadorul Iranului la ONU Takht Ravanchi cere, într-o scrisoare trimisă joi secretarului general al ONU Antonio Guterres, o condamnare a acestui asasinat de către comunitatea internaţională.

”Conform responsabilităţilor sale de a lupta în mod veritabil împotriva terorismului şi în mod nediscriminatoriu, ONU trebuie să condamne acest act atroce”, scrie ambasadorul, evocând responsabilitatea ”anumitor regimuri în promovarea obiectivelor lor ilegitime de politică externă în regiune”, fără să identifice aceste regimuri.

”Potrivit unui oficial din cadrul serviciilor de informaţii care urmăreşte dosarul, Israelul a informat oficiali americani că se află la originea asasnatului”, dezvăluie NYT.

Potrivit acestei surse, care a făcut declaraţii cotidianului american sub protecţia anonimatului, Israelul a informat Statele Unite că această operaţiune viza să pună capăt unor acţiuni ale unei grupări care operează în cadrul Forţei Qods.

Mii de iranieni i-au adus marţi un ultim omagiu colonelului Khodai, prezentat drept un ”martir”.

”Moarte Americii!” şi ”Moarte Israelului!”, au scandat ei.

Statul Major interarme iranian a anunţat luni deschiderea unei anchete cu privre la ”circumstanţele exacte ale asasinării” lui Khodaï.

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a anunţat că asasinarea lui Khodaï va fi ”răzbunată”.

Israelul şi Statele Unite sunt ţări inamice Iranului.

Teheranul nu recunoaşte existenţa Israelului şi şi-a întrerupt relaţiile diplomatice cu Statele Unite în 1980.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here