NY Times: Soluția împotriva noilor tulpini – o a treia doză de vaccin, „doza turbo”

Întrebarea care se află pe buzele tuturor în aceste zile este dacă vaccinurile anti-COVID – în special, Pfizer și Moderna, cele mai bine cotate – sunt eficiente împotriva noilor tulpini ale coronavirusului, în speță cea britanică, cea sud-africană și cea braziliană, care au aruncat Europa într-un nou maraton izolaționist. Donald J. McNeil Jr., editorul paginii de Știință și Sănătate al cotidianului The New York Times, răspunde acestei întrebări în podcast-ul „The Daily”.

În această pandemie am învățat tot soiul de concepte, de la „distanțare socială” la „rapel”. Ei bine, vom mai învăța un nou termen-cheie: „booster shot”, tradus aproximativ în română ca „doză turbo”.

„Doza turbo” ar fi soluția de combatere a mutațiilor prin care coronavirusul caută acum să spulbere baricadele de anticorpi ridicate de vaccin.

Trebuie să pricepem că vaccinurile anti-COVID nu sunt un pistol cu apă, ne atrage atenția McNeil Jr., ci ne introduc în organism o „cantitate super extraordinară de anticorpi”. Noile tulpini reduc cantitatea de anticorpi „doar la o cantitate extraordinară de anticorpi”. Din ecuație dispare, deci, doar „super”.

„Deci, credem în continuare că aceste vaccinuri vor funcționa. Amintiți-vă, vaccinurile nu sunt doar anticorpi inspirați să lucreze în corpul dumneavoastră. Ele declanșează, de asemenea, celulele B și celulele T, care fac parte din sistemul imunitar.

Și mai sunt și alte lucruri, macrofagele, care vin și digeră virusul, tot felul de lucruri. Există un răspuns complex în sistemul imunitar. Dar cel mai ușor lucru de măsurat sunt anticorpii. Deci, la ei ne uităm. Oamenii de știință presupun, pe baza a ceea ce știu, că vaccinurile vor fi în continuare destul de bune. Cu toate acestea, așa cum facem în fiecare an cu gripa, ei modifică vaccinul pentru a-l face un pic mai bine țintit. Pfizer și Moderna au anunțat că pot face acest lucru, pentru a veni cu o doza turbo care ar putea fi adăugată la cele două doze pe care le implică vaccinul”, subliniază jurnalistul.

Practic, în loc de două injecții, vor fi trei. Acesta ar fi scenariul ideal. Însă pentru a ajunge la „doza turbo”, omenirea trebuie să câștige bătălia de etapă a rapelului, depășind în campaniile de vaccinare viteza de mutație a coronavirusului.

Prea târziu pentru a stopa tulpina britanică

McNeil Jr. spune că este prea târziu pentru a stopa expansiunea tulpinii britanice, care se află în deja în 70 de state, potrivit OMS, dar „este imperativ să oprim variantele sud-africană și braziliană”, care au fost descoperite deocamdată doar în 31 de țări.

„Și o soluție este blocarea călătoriilor din aceste țări. Administrația Biden a preluat și consolidat unele lucruri pe care administrația Trump le-a făcut. Există – sau va fi în curând – o interdicție de călătorie din Marea Britanie sau Africa de Sud sau Brazilia. Dar comit, totodată, o presupunere incorectă, pe care și Administrația Trump a făcut-o în mod repetat, și anume că numai interzicerea cetățenilor din acele țări va opri virusul, când, de fapt, virusului nu-i pasă ce pașaport purtați și este mulțumit în aceeași măsură dacă vine în țară fie în nasul unui străin, fie chiar în nasul unui american. Așadar, trebuie făcut ceva și pentru a-i opri pe americani să aducă virusul în țară. Iar răspunsul pe care îl vor avea multe țări, de la China la Singapore și Noua Zeelandă, va fi carantinarea acelor oameni, poate nu timp de 14 zile, dar suficient de mult pentru a le oferi câteva tipuri diferite de teste pentru a se asigura că sunt negativi”, explică jurnalistul.

Context

Varianta sud-africană care, la fel ca cea britanică, este mult mai contagioasă decât era virusul original SARS-CoV-2, continuă să se răspândească, şi este prezent în 31 de ţări.

Varianta de coronavirus detectată la începutul lui ianuarie în Japonia şi originară din Manaus, în nordul Braziliei, este dominantă în Amazonia, ceea ce confirmă temerile privind contagiozitatea sa, a declarat miercuri un cercetător pentru AFP.

Pandemia de Covid-19 este din ce în ce mai mortală în lume, cu noi recorduri de peste 18.000 de decese în 24 de ore, şi variantele, mult mai contagioase, nu încetează să se răspândească în noi ţări. 

Niciodată de debutul pandemiei, 18.109 de decese au fost înregistrate marţi în lume, potrivit unui bilanţ realizat miercuri de AFP, după cele comunicate de autorităţile sanitare. 

Această cifră confirmă o tendinţă constatată de la începutul lui ianuarie: mortalitatea creşte, pragurile privind decesele zilnice au fost depăşite mai rapid şi platoul se stabileşte la niveluri din ce în ce mai ridicate (în medie 14.000 de decese zilnic de la 22 ianuarie, faţă de 10.000 la sfârşitul lui noiembrie).                

În total, în lume au fost înregistrate 2,16 milioane de decese.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here