O bătălie pierdută? Impasul din Ucraina, spart de hotărârea Rusiei de a arunca tot ce are în acest război

Sursa foto: news-kharkov.ru

Nu demult, situația din Ucraina ar fi putut fi caracterizată ca un punct mort. Astăzi, situația pentru apărători este și mai rea, cu pozițiile ucrainene puternic contestate pe lungi segmente ale frontului. Trupele ruse avansează constant, iar îngrijorarea că ar putea reuși să spargă linia de apărare crește, notează Novaia Gazeta Europa.

<< Deși nu schimbă încă jocul, aceste avansări indică faptul că Rusia poate înainta și încă intenționează să câștige războiul terestru. Sprijiniți de avioane și bombe ghidate, trupele ruse pot exercita presiune asupra forțelor ucrainene, care sunt suprasolicitate de oboseală și lipsa echipamentului.

Trebuie să recunoaștem că ceea ce Rusia a reușit să realizeze până acum nu se simte prea mult ca o victorie. Au recucerit unele teritorii importante, deși prețul plătit a fost ruinător.

Doar capturarea Avdiivka a costat Rusia mii de trupe și sute de vehicule. Totuși, oprirea acestor avansări de a se transforma în înaintări decisive este costisitoare și pentru Ucraina, iar în ciuda acestor pierderi, Rusia își concentrează încă forțele pentru noi ofensive.

Natura frontului este provocatoare. Prezența dronelor crește letalitatea artileriei și face deplasarea dificilă. Ambele părți sunt fortificate, cu rețele extinse de tranșee și câmpuri de mine în jurul locațiilor cheie.

Ucraina a reușit să se mențină, dar se apropie acum de un moment critic. Forțele lor sunt întinse pe o linie de front extinsă, sistemele lor de armament furnizate de Vest necesită întreținere, iar lipsa de proiectile de artilerie face dificilă reacționarea la mișcările rusești.

Dificultățile ucrainene de pe front reflectă și provocări mai largi. Națiunea se confruntă cu probleme în ceea ce privește recrutarea, deoarece nu sunt suficiente trupe calificate disponibile pentru a consolida frontul.

Pe măsură ce războiul se prelungește, moralul este supus unei presiuni tot mai mari, cu doi ani de conflict care își pun amprenta.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat pe 2 aprilie o lege care reduce vârsta de recrutare de la 27 la 25 de ani, iar parlamentul Ucrainei a adoptat recent o lege pentru revizuirea sistemului de mobilizare al țării, dar detaliile privind ceea ce va face noua lege rămân neclare.

Dar cheia va fi aprovizionarea forțelor armate ucrainene cu armele de care au nevoie pentru a continua lupta. Kievul are nevoie de soluții la puterea aeriană rusă, ideal în formă de sisteme de apărare aeriană sofisticate, precum și de mai multă artilerie și rachete.

Unele dintre aceste active devin tot mai greu de obținut, totuși. Națiunile donatoare se confruntă cu propriile lor stocuri epuizate de muniție, iar producția este încă mult sub ceea ce este necesar pe front.

Atât Europa, cât și SUA își intensifică producția de armament, dar acest lucru va dura. Succese recente, cum ar fi expedierea de arme iraniene confiscate trimise Ucrainei de SUA, sunt utile, dar o aprovizionare constantă este mai greu de asigurat.

În plus față de problemele de producție, voința politică de a sprijini Ucraina scade. Suportul pentru război s-a transformat dintr-un consens internațional larg într-o problemă politică disputată atât în Europa, cât și în America.

Deși Ucraina încă mai are susținători vocali în întreaga lume, pachetele de ajutor devin tot mai dificil de obținut. Acest lucru a fost demonstrat în Europa, în luna februarie. Și în timp ce administrația Biden depune eforturi susținute pentru a furniza arme Ucrainei, trebuie să se confrunte cu alte conflicte internaționale și cu o presiune internă în creștere.

O rebeliune recentă a republicanilor din Cameră arată cât de controversată devine problema finanțării Ucrainei. Apropiatele alegeri americane vor introduce fără îndoială noi provocări, în special având în vedere perspectiva unei posibile a doua președinții Trump.

Washington Post a relatat recent despre ceea ce a numit „planul secret, cu șanse reduse” al lui Donald Trump de a pune capăt războiului din Ucraina. Acesta, potrivit ziarului, ar implica „îndemnarea Ucrainei să cedeze Rusiei Crimeea și regiunea de frontieră Donbas”. În prezent, însă, nu există nicio indicație din partea Kievului că Zelenski ar lua în considerare vreuna dintre aceste două opțiuni.

În ceea ce îi privește pe ruși, se adaptează la natura războiului. Regimul lui Putin rămâne în control și beneficiază de sprijinul a 77% din poporul rus, conform unui sondaj realizat pe 6 februarie.

Moscova poate mobiliza mai mulți soldați decât Kievul și poate accepta pierderi severe cu mai mare ușurință. Economia sa se schimbă pentru a reflecta angajamentul său față de un război prelungit, și a dezvoltat soluții alternative pentru a evita sancțiunile occidentale.

O aprovizionare constantă cu echipament este asigurată prin industria sa internă de armament și partenerii internaționali. Rusia are și capacități de care Ucraina nu dispune, și învață cum să le folosească. Ca rezultat, a reușit să preia inițiativa.

Până în vară, Rusia va putea să își aducă forța în joc. A început deja să modeleze câmpul de luptă, atacând pozițiile ucrainene cu bombe ghidate în pregătirea pentru alte atacuri majore. Au adunat forțe terestre semnificative, cu siguranță suficiente pentru a prezenta o problemă trupelor ucrainene de apărare.

Dar Rusia nu va putea menține ofensiva mult timp — în special dacă vor continua să înregistreze pierderi la rata actuală.

Situația de pe teren nu se pretează la avansare, iar Rusia se confruntă cu multe dintre problemele pe care ucrainenii le-au întâmpinat anul trecut.

În plus față de aceasta, ei continuă să facă greșeli costisitoare. Un recent atac major la nord-vest de orașul Avdiivka, recent capturat, în regiunea Donețk, a fost respins de Ucraina, raportat cu pierderi uriașe de oameni și vehicule blindate.

Dar acesta nu este un motiv de a se complăcea. Deși Rusia este dispusă să ducă războaie de uzură lungi și costisitoare, factorul decisiv poate fi sprijinul extern. Acesta este ceea ce deosebește Ucraina de războaiele pe care Rusia le-a purtat pe teritoriul său. Atât Europa, cât și America trebuie să înțeleagă că eșecul de a sprijini adecvat Ucraina ar putea avea consecințe dezastruoase pe termen lung. >>

Ceea ce a dus la sincopele din ajutorul occidental pentru Ucraina a încurajat și declanșarea invaziei ruse

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here