Ludovic Orban a declarat miercuri seara, la Digi 24, că după moțiunea de cenzură PNL va încerca să provoace alegerile anticipate, indiferent dacă va exista un guvern tranzitoriu sau nu, după căderea Cabinetului Dăncilă.

Am spus foarte limpede că PNL e pregătit în orice moment să își asume guvernarea, preferăm ca acest lucru să se producă după alegeri anticipate. Alegeri anticipate și punem în loc un parlament legitim care să permită o majoritate pro-democratică”, a afirmat Ludovic Orban la Digi 24, potrivit Mediafax.

Întrebat dacă pentru a fi alegeri anticipate este adevărat că trebuie să așteptăm până la cele locale de anul viitor, liderul PNL a răspuns: ”Nu e adevărat. Există o procedură constituțională care permite președintelui României să dizolve Parlamentul. Cum cine guvernează țara? Guvernul care există la căderea moțiunii de cenzură. Există și această posibilitate (un guvern de tranziție – n.r.), e o chestiune care depinde de poziționarea actorilor politici”.

Chestionat dacă, în cazul căderii Guvernului prin moțiune de cenzură, nu va fi premier, Ludovic Orban a replicat: „Premier va fi candidatul partidului care va câștiga alegerile. După moțiunea de cenzură noi vom încerca să provocăm alegeri anticipate, indiferent cu un guvern tranzitoriu. Fie fără, dacă nu se poate ajunge la acest acord politic. Pentru alegeri anticipate e nevoie ca două propuneri de guvern să fie respinse de Parlament. Cu actuala structură a Parlamentului e extrem de dificil să creezi o majoritate parlamentară care să susțină un guvern decent. Cum ați putea să ne vedeți pe noi într-un guvern alături de PSD sau de formațiuni care au girat măsurile PSD?”.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, că respinge integral remanierea propusă de premierul Viorica Dăncilă, precizând că propunerile pe care le-a primit sunt inacceptabile. Șeful statului a mai spus că actualul Guvern are nevoie de o confirmare în Parlament și solicită declanșarea procedurii în acest sens.

În cazul în care noul Executivul nu va trece de Parlament, Iohannis susține că există soluții constituționale pentru a nu intra într-o criză profundă.

Anterior, Ludovic Orban a anunțat că PNL va depune moțiunea de cenzură atunci când vor exista peste 233 de semnături care să asigure numărul necesar adoptării moțiunii la adresa Guvernului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here