O nouă filmare alimentează controversele în cazul femeii ce a căzut de la etaj în Constanţa. ISU explică de ce victima a fost mutată fără targă

Foto: IGSU

O nouă filmare apărută în spaţiul public de la intervenţia la incendiul produs, marţi, într-un apartament din Constanţa şi în urma căruia o femeie a murit aruncându-se de la etajul şase, arată cum victima a fost mutată de la locul unde a căzut, ridicată fără targă şi apoi au început manevrele de resuscitare, transmite News.ro.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea a explicat că s-a procedat astfel pentru că acolo exista riscul să cadă elemente din construcţia blocului din cauza incendiului, iar luarea unei tărgi ar fi presupus un timp suplimentar până la începerea manevrelor pentru salvarea femeii.

O înregistrare video care surprinde momentul intervenţiei echipelor de salvare după ce femeia a sărit de la etajul şase al blocului unde locuia deoarece apartamentul îi fusese cuprins de incendiu, a apărut în spaţiul public. În filmul respectiv se vede cum femeia este mutată din locul unde căzuse. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, Anamaria Stoica, a explicat de ce s-a întâmplat acest lucru şi motivul pentru care femeia a fost ridicată fără targă.  

„Având în vedere faptul că focul se manifesta generalizat şi cu violenţă la etaj, personalul aflat la faţa locului a abordat o manevră de urgenţă pentru mutarea victimei din zona respectivă întrucât în orice moment din cauza focului puteau să se desprindă elemente din construcţia blocului, tâmplăria PVC sau sticlă din cauza temperaturii înalte a focului şi să se spargă astfel să creeze traume suplimentare victimei sau chiar personalului medical, care deja, cum se vede pe imagini, a început să acorde primul ajutor medical în condiţii de siguranţă. Cum se observă în imagini, paramedicii se află în proximitatea locului acolo unde s-a întâmplat tragicul eveniment, iar interesul major a fost de a aplica în cel mai scurt timp manevrele de resuscitare victimei în condiţii de siguranţă. Să ia targa ar fi presupus un timp suplimentar, iar în acele momente orice secundă, orice minut erau vitale”, a afirmat purtătorul de cuvânt al ISU. 

Un puternic incendiu a izbucnit, marţi dimineaţă, la un bloc de pe bulevardul Mamaia din Constanţa, acolo deplasându-se mai multe echipaje de pompieri şi ambulanţe.  

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea a transmis că apelul la 112 a fost preluat de dispecer la ora 9.14, iar un minut mai târziu au fost alertate simultan o ambulanţă SMURD tip B2, două autospeciale de stingere şi o autoscară. 

„Ambulanţa SMURD tip B2 şi cele două autospeciale de stingere au fost alertate din cadrul Detaşamentului de Pompieri Sublocotenent Fripis Marius Daniel Constanţa Oraş, care se află la aproximativ doi kilometri faţă de locul producerii incendiului. Primul echipaj care a ajuns la locul intervenţiei a fost ambulanţa SMURD tip B2, la ora 09.21. Având în vedere că la Detaşamentul de Pompieri Sublocotenent Fripis Marius Daniel Constanţa Oraş nu există autoscară, aceasta a fost alertată din cadrul Detaşamentului de Pompieri Palas”, a transmis ISU Dobrogea. 

Sursa citată a susţinut că autoscara a ajuns la locul intervenţiei la ora 9.27, distanţa parcursă fiind de opt kilometri, iar femeia s-a desprins de la balcon la 9.25. „Forţele aflate la locul intervenţiei în momentul sosirii autoscării erau două autospeciale de stingere, o ambulanţă SMURD tip B, precum şi două ambulanţe ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă. La nivelul judeţului Constanţa există trei autoscări, repartizate astfel încât să acopere întreaga zonă de competenţă, astfel: Cernavodă, Medgidia şi Constanţa”, a anunţat ISU Dobrogea.  

O filmare de pe o cameră de bord arată că autoscara a ajuns la locul incendiului la ora 9.40 şi nu la 9.27, cum informase iniţial Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea. Şeful ISU Dobrogea, Mihail-Cristian Amarandei, a declarat, pentru News.ro, că în cadrul anchetei interne dispuse va fi verificat şi acest aspect, al momentului când a ajuns autoscara la locul intervenţiei.  

După ce femeia în vârstă de 56 de ani a sărit de la balcon, cadrele medicale au aplicat protocolul de resuscitare, dar nu au reuşit să o salveze.  Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa au anunţat că în acest caz a fost deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă. De asemenea, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a transmis că a fost constituită o comisie de verificare care se va deplasa la Constanţa.  

„Ca urmare a informaţiilor nou apărute în cazul incendiului produs astăzi în municipiul Constanţa, facem precizarea că inspectorul şef al ISU Constanţa a dispus derularea unei verificări cu privire la datele de interes operativ de la momentul primirii apelului de urgenţă până la momentul sosirii tuturor resurselor la locul incidentului. Totodată, la nivelul IGSU a fost deja constituită o comisie de  verificare care se deplasează la Constanţa  în vederea clarificării situaţiei şi  dispunerii unor măsuri ulterioare”, a anunţat IGSU. De asemenea, purtătorul de cuvânt al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, căpitanul magistrat Daniela Dediu, a declarat, pentru News.ro, procurorii fac verificări în legătură cu intervenţia pompierilor la incendiul de marţi din Constanţa, în urma căruia o femeie şi-a pierdut viaţa.  

„Pe data de 16 februarie, procurorii militari de la Parchetul Militar Bucureşti s-au sesizat din oficiu cu privire la circumstanţele în care a avut loc intervenţia pompierilor la stingerea unui incendiu produs în municipiul Constanţa. Încadrarea juridică a faptei este de neglijenţă în serviciu”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Parchetului Militar. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here