O persoană a fost atacată de urs în propria curte în Harghita. Victima, transportată la spital

Autorităţile din Harghita anunţă, duminică, un nou atac al urşilor, în Şoimuşu Mic, o persoană fiind rănită în propria curte. ”Zona montană este în pericol dacă continuă atacurile urşilor, meseriile tradiţionale sunt în pericol”, a transmis, preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba, potrivit News.ro.

”A avut loc un nou atac al ursului în judeţul Harghita, sat Şoimuşu Mic, comuna Săcel, azi, 12 martie, în jurul orei prânzului. Victima a fost atacată de urs în curtea casei şi momentan se află sub îngrijiri medicale la Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc”, a transmis, duminică, Consiliul Judeţean Harghita.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, face apel la cetăţeni pentru a fi informat viceprimarul comunei, având în vedere necesitatea unei decizii care să ducă la extragerea ursului, conform legii.

”Asociaţia de vânătoare care are contract cu primăria are nevoie de o decizie oficială. Totodată, preşedintele a apreciat deciziile luate până în prezent de ministrul Mediului, Tánczos Barna, subliniind, însă, necesitatea implicării Ministerului Agriculturii în atragerea de fonduri care să sprijine prevenţia în convieţuirea omului cu carnivorele mari”, a mai transmis Consiliul Judeţean Harghita.

„Este al doilea atac din acest an, măsurile au fost luate, dar rezultatele nu se modifică. Au fost luate măsuri binevenite, dar, deocamdată, fugim din faţa ursului. Prevenţia trebuie să fie pe primul loc. În Politica Agricolă Comună nu a fost luată nicio măsură pentru prevenirea pagubelor, pregătirea gospodarilor  în vederea atacurilor urşilor”, a transmis Borboly Csaba.

Potrivit acestuia, în alte ţări, Ministerul Agriculturii a solicitat şi primit foarte mulţi bani pentru a finanţa, instrui, preveni.

”Nu numai Ministerul Mediului este de resort, ci şi Ministerul Agriculturii care ar trebui să facă paşi în acest sens. Zona montană este în pericol dacă continuă atacurile urşilor, meseriile tradiţionale sunt în pericol. Ciclul natural este pus în pericol. Situaţia se înrăutăţeşte, de aceea trebuie să schimbăm şi opinia decidenţilor de la Bruxelles” a subliniat Borboly Csaba.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here