O rusoică-americancă, judecată în Rusia cu privire la „înaltă trădare”. Este acuzată că a dat bani unei grupări care susţine Ucraina

Sursa: X

O cetăţeancă ruso-americancă, Ksenia Karelina, în vârstă de 32 de ani, este judecată începând de joi la Ekaterinburg, în Rusia, cu privire la înaltă trădare, acuzată de faptul că a dat bani unei grupări care susţine Ucraina, o nouă ilustrare a unei represiuni în toate direcţiile în această ţară, relatează AFP, citată de News.ro.

”Potrivit anchetatorilor, începând din februarie 2022, Karelina a luat iniţiativa de a transfera fonduri către o organizaţie ucraineană, care au fost folosite după aceea în achiziţionarea de mijloace de medicină tactică, echipamente, arme şi muniţie pentru forţele ucrainene”, anunbţă pe canalul său de Telegram tribunalul.

Tânăra, care locuia în California, s-a dus în Rusia la începutul anului, pentru a-şi vizita familia.

În februarie 2024, Serviciul rus de Securitate (FSB) a anunţat că a arestat-o cu privire la trădare, o infracţiune care se pedepseşte cu până la 20 de ani de închisoare.

Potrivit presei ruse, ea a efectuat un transfer de aproximativ – 50 de dolari – unei grupări proucrainene în primele zile ale invaziei Rusiei a Ucrainei, în februarie 2022.

În imagini difuzate de către tribunal, tânăra cu părul ondulat apare aşezată într-o cuşcă de sticlă, rezervată acuzaţilor, în sala de judecată, purtând o cămaşă verde şi blugi, cu un vag zâmbet trist pe buze.

Rusia a angajat urmăriri împotriva a mii de ruşi care se opun ofensivei lansate de către preşedintele rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei, iar mulţi dintre ei, anonimi şi celebri deopotrivă, au fost încarceraţi.

Autorităţile ruse au arestat cetăţeni ai mai multor ţări din Occident.

La 26 iunie, se deschide, tot la Ekaterinburg, procesul jurnalistului Evan Gershkovich, care riscă 20 de ani de închisoare cu privire la ”spionaj”.

El a fost arestat în timpul unui reportaj, în martie 2023.

Rusia nu a prezentat niciodată în mod public acuzaţiile formulate împotriva jurnalistului, care le respinge, la fel ca angajatorul său, The Wall Street Journal, rudele sale şi autorităţile americane.

Negocieri sunt în curs în vederea unui schimb de deţinuţi.

Rusia încearcă să obţină eliberarea unui bărbat condamnat în Germania cu privire la comiterea unui asasinat în contul Moscovei.

Putin a încercat cândva să limiteze programul nuclear al Coreei de Nord. Acest lucru nu mai este valabil acum și poate duce la un scenariu de coșmar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here