O „sculptură” inexistentă, vândută la licitaţie cu 15.000 de euro. „Vidul nu este altceva decât un spaţiu plin de energii”

Artistul italian Salvatore Garau a vândut la licitaţie o operă de artă inexistentă. Această „sculptură” intitulată „Io sono” a fost vândută pe 18 mai, în cadrul unei sesiuni organizate de casa milaneză Art-Rite, specializată în arta contemporană, anunţă Le Figaro.

Potrivit El National, estimarea a fost stabilită la 6.000 de euro, dar după licitarea din partea mai multor potenţiali cumpărători, unul dintre ei – care rămâne anonim – a cumpărat „Io sono” cu 15.000 de euro.

Spaţiul, care va găzdui lucrarea, trebuie să îndeplinească mai multe criterii, conform artistului: va trebui să fie o cameră goală, într-o casă privată, al cărui centru să fie liber cu scopul de a aşeza „Io sono”.

Opera, care măsoară 1,5 metri pătraţi, va fi delimitată de o bandă lipită pe jos. Cumpărătorul nu va trebui să facă niciun demers pentru a primi această creaţie invizibilă, singurul document care-i va fi trimis este un certificat de garanţie şi de autenticitate.

Salvatore Garau, 67 de ani, se revendică drept un artist al vidului. El invocă filosofia şi religia pentru a justifica preţul exorbitant al acestei opere.

„Vidul nu este altceva decât un spaţiu plin de energii şi chiar dacă îl golim, potrivit principiului incertitudinii lui Heosenberg, vidul are o greutate”, pledează el. În aceasta, el are o energie care se condensează şi se transformă în particule, care sunt în noi. La urma urmei, nu-i dăm formă unui Dumnezeu pe care nu l-am văzut niciodată?”.

Sculptura sa invizibilă „Buddha e contemplaţie” a fost expusă în centrul pieţei din faţa teatrului Scala din Milano. Un loc foarte frecventat în care mulţi îşi puteau imagina opera.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here