Guvernul din Turkmenistan a decis să interzică de tot cuvântul coronavirus în încercarea de a suprima orice informaţie despre pandemia care face ravagii pe glob. Turkmenistan e una dintre cele 21 de ţări care nu au raportat până acum cazuri de coronavirus.

„Reporteri Fără Frontiere”, citată de Mediafax, scrie că media controlată de stat nu mai are voie să scrie cuvântul coronavirus şi despre acest subiect, iar toate broşurile de sănătate din şcoli sau de la locuri de muncă au fost modificate fără ca pericolul reprezentat de epidemia globală a noului coronavirus să apară în ele.

Informaţia a fost publicată de site-ul Turkmenistan Chronicle, una din puţinele surse independente de ştiri, publicaţie al cărei site este blocat de la accesare pe teritorul ţării.

Astfel, oamenii din Turkmenistan care poartă măşti şi vorbesc despre coronavirus în locurile publice riscă să fie arestaţi de poliţia îmbrăcată în haine civile, conform jurnaliştilor din capitala Ashgabat, care au precizat pentru Radio Azatlyk, serviciul Radio Europa Liberă. 

Cetăţenii din Turkmenistan au acces doar la informaţii manipulate despre coronavirus, iar oficial nu există cazuri de persoane infectate în toată ţara, asta în condiţiile în care unul dintre vecini este Iran, între primele ţări grav afecte după China.

Preşedintele din Turkmenistan, cunoscut ca „Părintele protector”, a ordonat pe 13 martie ca toate spaţiile publice să fie dezinfectate cu o plantă tradiţională numita harmala, ca măsură de prevenţie.

Turkmenistan e una din cele mai închise ţări din lume, guvernul controlează media şi îi persecută pe cei care colaborează clandestin cu presa străină. Internetul este greu accesibil, de obicei doar în cafenele în schimbul actelor de identificare, dar şi foarte cenzurat.

Cu o populaţie de 5,6 milioane de oameni, Turkmenistan e una din cele mai mici ţări din Asia. Ea şi-a câştigat independenţa în 1991 dupa destrămarea Uniunii Sovietice, iar din 2007 este condusă de Gurbanguly Berdimuhamedow.

Potrivit Human Rights Watch, Turkmenistan este „una din cele mai reprimate ţări din lume. Ţara este practic închisă pentru control independent, media şi libertăţile religioase sunt supuse unor restricţii draconice, iar activiştii şi apărătorii drepturilor omului simt constant represaliile guvernului”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here