O țară de pe glob va avea o creștere economică de 86% în 2020

Una din cele mai mici ţări din America de Sud urmează să înregistreze cel mai puternic ritm de creştere de pe planetă, a transmis Bloomberg, citat de Agerpres.

Guyana, o ţară cu 780.000 de locuitori care se învecinează cu Brazilia şi Venezuela, va înregistra anul viitor o creştere economică de 86%, după un avans de 4,4% în acest an, potrivit estimărilor Fondului Monetar Internaţional.

Este vorba de un ritm de creştere de 14 ori mai mare decât cel înregistrat de China şi se datorează descoperirii unor uriaşe zăcăminte de petrol în apropierea coastelor Guyanei de către grupul american ExxonMobil în anul 2015.

Potrivit ministrului de Finanțe, guvernul intenţionează să utilizeze o parte din banii care îi va primi drept redevenţe pentru a construi autostrăzi care să facă legătura între oraşele de coastă şi zonele slab populate din interiorul ţării, unde se află depozite de aur, diamante şi bauxită.

Banii din petrol vor merge la un fond suveran pe care Guyana l-a înfiinţat în acest an şi care va fi utilizat pentru economisire în folosul generaţiilor viitoare, pentru a se proteja de fluctuaţiile preţului petrolului şi pentru a finanţa planurile de dezvoltare, a spus același ministru de Finanţe.

Potrivit FMI, Produsul Intern Brut de patru miliarde de dolari al Guyanei va creşte până la 15 miliarde dolari în 2024.

Actuala țară este fosta colonie Guyana Britanică. Aceasta a obținut independența în 1966 ca monarhie constituțională cu Elisabeta a II-a drept Regină a Guyanei. În 1970, a devenit republică, dar a rămas în Commonwealth. Este singura țară anglofonă din America de Sud.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here