Oficiali europeni atacați de hackeri chinezi care încercau să fure informații despre economiile afectate de pandemie

Un grup de hackeri ai chinezi a lansat o campanie de tip phishing care viza oficiali guvernamentali europeni, diplomați, organizații non-profit și alte organizații globale, pentru a aduna informații despre economiile aflate în dificultate din cauza pandemiei, potrivit experților în securitatea cibernetică, transmite Bloomberg.

În martie, hackerii, parte a unui grup cunoscut drept APT TA413, au trimis emailuri de phishing ce mimau ghidul OMS privind COVID-19, în încercarea de a atrage victimele să acceseze un atașament ce conține cod malițios, potrivit unui raport al firmei de securitate cibernetică Proofpoint, dat publicității miercuri. Acesta arată că email-ul malițios a fost trimis către “numeroase entități implicate în politici economice și prognoze din Europa”.

Același tip de malware a fost descoperit într-o campanie de phishing din iulie, ce avea în vizor disidenți tibetani, un tip de atac pentru care grupul de hackeri TA413 este cel mai cunoscut, potrivit Proofpoint.

Programul de malware, numit Sepulcher, permite atacatorilor să citească, scrie și să șteargă fișiere, printre alte funcționalități. Nu este clar în ce măsură hackerii au putut să penetreze rețelele grupurilor care au fost luate la țintă.

Campania care se concentra pe entități economice, diplomatice și legislative din Europa sugerează o realiniere temporară a hackerilor chinezi “pentru colectarea informațiilor despre economiile globale afectate de pandemia de COVID-19”, potrivit raportului.

Oficiali de top ai OMS au fost de asemenea luați în vizor de state suspectate la începutul anului, pe măsură ce aceștia continuau să conducă răspunsul global la pandemie.

Uniunea Europeană a emis la sfârșitul lunii iulie primele sancțiuni cibernetice împotriva indivizilor și entităților luate la țintă, care au inclus pe cei implicați în operațiuni de hacking legate de spioni chinezi.

Raportul Proofpoint apare în mijlocul avertisementelor din partea SUA că hackerii chinezi iau în vizor cercetarea privind posibilele tratamente și vaccinuri pentru coronavirus. În iulie, Departamentul de stat pentru Justiție al SUA a acuzat doi hackeri chinezi pentru încercarea de furt de date, inclusiv cercetarea privind virusul, de la companii occidentale din 11 țări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here