Olaf Scholz: Trupele ruse, vinovate pentru masacrul de la Bucea

Cancelarul german Olaf Scholz a afirmat miercuri, în parlamentul de la Berlin, că la Bucea ”soldaţii ruşi au comis un masacru contra civililor ucraineni înainte de a se retrage”, informează DPA, citată de Agerpres.ro.

”Uciderea de civili este o crimă de război”, a spus şeful executivului german în faţa parlamentarilor.

Relatările despre descoperirea unor gropi comune şi a unor civili ucişi în oraşul ucrainean Bucea după retragerea trupelor ruse au produs un val de indignare la nivel internaţional.

Olaf Scholz a susţinut ideea livrării de arme de către Germania pentru Ucraina. Unii politicieni conservatori germani i-au cerut guvernului Scholz să aprobe livrarea de armament greu Ucrainei, printre care tancuri.

Cancelarul german a precizat că ţara sa poate furniza Ucrainei doar arme pe care forţele ucrainene ştiu să le utilizeze. ”Acestea sunt stocuri foarte vechi care au fost utilizate de NVA (armata fostei Germanii de Est comuniste), care au avantajul că pot fi folosite în particular bine în Ucraina pentru că (ucrainenii) au experienţă cu acest echipament”, a explicat şeful guvernului german în Bundestag (camera inferioară a parlamentului federal).

După începerea invaziei ruse în Ucraina în 24 februarie, Germania a anunţat că va livra Kievului rachete Strela, printre alte arme, o schimbare majoră faţă de politica urmată de precedentul executiv german, condus de blocul conservator CDU-CSU.

Pe de altă parte, Olaf Scholz s-a declarat încrezător în discuţiile cu Kievul despre posibile garanţii de securitate oferite Ucrainei pentru a-i oferi siguranţă după invazia rusă. Ucraina a propus acest lucru ca o alternativă la aderarea la NATO, dar a precizat că ar avea nevoie de garanţii de securitate din partea unor ţări ca Germania, Turcia sau China.

În aceeaşi intervenţie, Scholz s-a referit la globalizare, apreciind că faza în care preţurile erau mici s-a încheiat. ”Presupun că faza globalizării în care totul este ieftin s-a încheiat pentru că doar o mică parte a pieţei este servită de restul lumii. Progresul ultimilor 30-40 de ani a fost şi acela că numeroase ţări au recuperat atât de mult încât acum şi ele sunt clienţi care concurează cu noi pentru mărfuri limitate”, a declarat el.

În urmă cu trei zile, cancelarul german a anunţat că aliaţii occidentali vor conveni asupra unor noi sancţiuni împotriva Rusiei din cauza invaziei sale din Ucraina şi a atrocităţilor comise de trupele ruse în micul oraş Bucea, din apropiere de Kiev, despre care liderul de la Berlin a spus că sunt „crime de război”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here