Kelemen Hunor: Urmează o criză economică

Inquam Photos / Manases Sandor

Preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, că urmează o criză economică de a cărei apariţie nu este responsabilă România, iar măsurile luate pentru protejarea populaţiei şi economiei trebuie să fie bine gândite, astfel încât să nu se revină asupra lor pentru a fi corectate, transmite Agerpres.ro.

„Trecem printr-o perioadă grea. Trebuie să spunem franc: urmează o criză economică. Nu noi am generat această criză economică”, a spus Kelemen Hunor, la Digi 24.

El a precizat că măsurile care urmează să fie luate pentru sprijinirea populaţiei şi protejarea economiei nu sunt întârziate, ci trebuie „bine gândite”.

„Măsurile nu sunt întârziate, pur şi simplu, sunt nişte măsuri care trebuie bine gândite, ca să nu revii peste 2-3 săptămâni şi să mai nuanţezi o ordonanţă de urgenţă. (…) Sigur, deficitul e un lucru important, dar, când e criză economică, atunci toată lumea se gândeşte cam unde poate să meargă cu deficitul. Noi încercăm să ne încadrăm în deficitul stabilit în Legea bugetului, dar, în acelaşi timp, suntem conştienţi că urmează o perioadă grea şi degeaba am spune ‘staţi liniştiţi’. Nu, noi trebuie să adoptăm acele măsuri prin care efectele crizei pot fi suportate de fiecare stat, societate în condiţii cât mai bune. Deci asta e ideea Guvernului, nu să ne grăbim şi, după aceea, să revenim şi să mai corectăm”, a explicat liderul UDMR.

Potrivit acestuia, soluţii la inflaţie şi, în general, la criza economică se caută împreună cu Uniunea Europeană, dar şi în fiecare stat membru în parte.

„Peste tot în lume şi peste tot în Europa, din cauza războiului, din cauza pandemiei, creşterea economică nu va fi cea dorită sau cea prognozată anul trecut prin octombrie, noiembrie, decembrie. Asta este situaţia, nu noi am creat-o, noi trebuie să găsim o soluţie. Este inflaţie peste tot. În zona euro, deja vedem în ţările baltice se apropie de 10%, în celelalte zone 5, 6, 7% până la sfârşitul anului. Sigur că, dacă creşte în zona euro, va creşte şi la noi. Deci, din acest punct de vedere, se vede cam ce se va întâmpla, dar fiecare stat şi UE încearcă împreună să găsească soluţiile bune, sustenabile”, a explicat vicepremierul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here