OMS, noi date despre varianta Omicron: Este mai virulentă decât varianta Delta, mai rezistentă la actualele vaccinuri, dar produce efecte mai ușoare

În timp ce această nouă mutație este acum prezentă în 63 de țări, Organizația Mondială a Sănătății oferă detalii despre profilul său, în ciuda datelor încă foarte incomplete, anunță Le Figaro.

Varianta Omicron a coronavirusului responsabil de Covid-19 pare să se răspândească mai mult decât varianta Delta, provocând simptome mai puțin severe și făcând vaccinurile mai puțin eficiente, a declarat duminică, 12 decembrie, OMS, care subliniază că datele rămân foarte fragmentate. 

Omicron este prezent acum în 63 de țări, a spus organizația într-o actualizare tehnică, care confirmă declarațiile oficialilor săi din ultimele zile.

Potrivit OMS, Omicron pare să se răspândească mai repede decât varianta Delta, care, deocamdată, este încă responsabilă pentru majoritatea infecțiilor din lume. Această difuzie mai rapidă se vede nu numai în Africa de Sud, unde Delta era mai puțin răspândită, ci și în Regatul Unit, unde domină această variantă.

OMS nu știe deocamdată – din lipsa unor date suficiente – dacă această rată mare de răspândire în populațiile cu imunitate ridicată se datorează faptului că Omicron „se sustrage imunității, beneficiind de o transmisibilitate mai mare inerentă sau „este o combinație a celor două ”. Organizația prezice, totuși, că „ Omicron va depăși probabil Delta în locurile în care există transmitere comunitară ”.

„O scădere a eficacității vaccinurilor”

Datele nu sunt încă suficiente nici pentru a stabili gradul de severitate al bolii cauzate de Omicron, deși pentru moment simptomele apar „ ușoare până la moderate ” atât în ​​Africa de Sud, unde a fost depistată, cât și în Africa de Sud, unde a fost depistat.în Europa. În ceea ce privește vaccinurile anti-Covid, datele limitate disponibile, precum și profilul genetic al Omicron sugerează „ o scădere a eficacității ” în ceea ce privește protecția împotriva „ infecției și transmiterii ”.

La rândul lor, laboratoarele Pfizer și BioNTech – care au dezvoltat vaccinul Cominarty, unul dintre cele mai eficiente împotriva Covid de până acum – au asigurat la sfârșitul săptămânii trecute că acesta este „ încă eficient ” după trei doze împotriva Omicron.

Majoritatea țărilor care își permit deja încurajează oamenii să primească o doză de rapel. Acesta este mai ales cazul în Europa, care se confruntă cu un nou val de infecții, cauzate de Delta, în urma abandonării premature a restricțiilor sanitare, dar și a ratelor de vaccinare uneori insuficiente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here