Acasă Actualitate OMS: Pandemia de Covid a ucis între 13 și 17 milioane de...

OMS: Pandemia de Covid a ucis între 13 și 17 milioane de persoane până la sfârșitul anului 2021

Pandemia de Covid-19 a fost responsabilă de moartea a 13 până la 17 milioane de persoane până la sfârșitul anului 2021, mult mai mult decât numărul de decese înregistrate oficial la nivel mondial, potrivit unei noi estimări a OMS prezentate joi, informează AFP.

Cifrele prezentate oferă o imagine mai realistă a efectelor devastatoare ale celei mai grave pandemii din ultimul secol, care, potrivit datelor, a ucis deja 1 din 500 de oameni și continuă să facă mii de victime în fiecare săptămână.

„Bilanțul total al deceselor asociate direct sau indirect cu pandemia Covid-19 între 1 ianuarie 2020 și 31 decembrie 2021 este de aproximativ 14,9 milioane de morți (un interval între 13,3 și 16,6 milioane)”, a dezvăluit joi organizația.
Încă de la începutul pandemiei, cifrele oficiale ale țărilor membre, adunate de OMS, totalizează 5,4 milioane de decese în aceeași perioadă, însă OMS a avertizat de mult timp că această statistică subestimează realitatea.

”Aceste date încurajatoare subliniază nu numai impactul pandemiei, ci și necesitatea ca toate țările să investească în sisteme de sănătate mai rezistente, care pot susține serviciile de sănătate esențiale în timpul crizelor, inclusiv sisteme de informare în sănătate mai puternice”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom. Ghebreyesus.

Mortalitatea în exces se calculează luând diferența dintre numărul real de decese și numărul de decese estimat în absența unei pandemii, pe baza statisticilor existente.

Mortalitatea în exces include atât decesele cauzate direct de boală, cât și cele cauzate indirect de impactul pandemiei asupra sistemelor de sănătate și a societății în general.

Cauzele indirecte de deces legate de Covid-19 se pot datora în special structurilor sanitare suprasolicitate și forțate, de exemplu, să întârzie procedurile chirurgicale sau ședințele de chimioterapie pentru bolnavii de cancer.

OMS a precizat că cele mai multe dintre decesele în exces (84%) au fost concentrate în Asia de Sud-Est, care, în defalcarea regională a OMS, include India, Europa (care include Rusia și alte țări din fosta URSS) și America.
Aproximativ 10 țări au reprezentat 68% din totalul mortalității excesive, în ordine descrescătoare: Brazilia, Egipt, India, Indonezia, Mexic, Peru, Rusia, Africa de Sud, Turcia și SUA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here