ONU, bilanț necruțător: Armata siriană a atacat spitale, tabere de refugiați și a ucis 300 de civili

Sursa: captură video

Atacurile aeriene ale forţelor guvernamentale siriene au lovit spitale şi tabere de refugiaţi din nord-vestul Siriei şi au ucis aproximativ 300 de civili, preşedintele Bashar al-Assad intensificând presiunile asupra rebelilor, a anunţat marţi Organizaţia Naţiunilor Unite, transmite Reuters, preluat de News.ro.

Potrivit ONU, agenţiile umanitare sunt depăşite de criza umanitară, în condiţiile în care aproape un milion de civili, majoritatea femei şi copii, au fugit pe timp de iarnă spre graniţa cu Turcia, din cauza violenţelor.

“Civilii care fug de confruntări sunt înghesuiţi în zone unde nu există adăposturi sigure, iar mărimea acestora scade neîncetat. Iar bombardamentele continuă. Pur şi simplu nu au unde să se ducă”, a declarat directorul pentru drepturile omului din cadrul ONU, Michelle Bachelet.

Între timp, avioanele siriene şi ruseşti au continuat marţi să efectueze raiduri asupra oraşului Darat Izza din Alep, potrivit martorilor, la o zi după ce două spitale au fost grav avariate.

Ankara a anunţat că discuţiile cu Moscova referitoare la Idlib sunt ”nesatisfăcătoare” şi că Turcia va desfăşura mai mutle trupe în regiune.

Oficiali turci şi ruşi au avut discuţii la Moscova pentru a doua zi consecutiv, fără să ajungă la un acord referitor la confruntările din Idlib, unde ofensiva forţelor guvernamentale siriene, susţinută de Rusia, au ucis mai mulţi militari turci.

Potrivit Rusiei, ambele părţi şi-au reiterat angajamentul pentru acordurile existente, în vederea reducerii tensiunilor din Idlib. Un comunicat nu a menţionat solicitarea Turciei pentru retragerea forţelor guvernamentale siriene.

Turcia susţine că nu mai poate face faţă unui nou val de refugiaţi, pe lângă cei 3,6 milioane de refugiaţi sirieni care se află deja pe teritoriul său.

Preşedintele Assad a afirmat luni, la televiziunea naţională, că progresele militare rapide reprezintă un preludiu al unei eventuale înfrângeri a insurgenţei care are loc de nouă ani împotriva sa. Între facţiunile de rebeli se află rebeli susţinuţi de Turcia şi militanţi jihadişti.

Posibile crime de război

Întrebat dacă Siria şi Rusia atacă în mod deliberat civili şi clădiri protejate, purtătorul de cuvânt pentru drepturile omului al ONU, Rupert Colville, a declarat: ”Amploarea atacurilor împotriva spitalelor, facilităţilor medicale şi a şcolilor sugerează că nu pot fi accidentale”.

Atacurile ar putea constitui crime de război, a afirmat Colville la un briefing organizat la Geneva.

Biroul drepturilor omului al ONU a anunţat că începând din 1 ianuarie au fost înregistrate 299 de decese ale unor civili, aproximativ 93% fiind provocate de guvernul sirian şi de aliaţii acestuia, mai notează News.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here