Orban, despre pelerinajul de Sfântul Dimitrie cel Nou: „Vom discuta cu reprezentanţii Bisericii Ortodoxe şi vom susţine să participe doar locuitorii din Bucureşti şi Ilfov”

Premierul Ludovic Orban a declarat că la pelerinajul organizat de praznicul Sfântului Dimitrie cel Nou, de la Bucureşti, pe 27 octombrie, ar putea participa doar cei care au buletin în Capitală şi în Ilfov. El a mai adăugat că preoţii trebuie să fie un exemplu şi să îndrume credincioşii să respecte regulile pandemiei de siguranță sanitară.

„Vom discuta cu reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române, vom sustine să participe doar locuitorii din Bucureşti. Sigur, nu se poate face o graniţă între Bucureşti şi Ilfov. Dar nu vom permite pelerinaje din altă parte”, a declarat Ludovic Orban la Digi24, joi seara.

Premierul a adăugat că preoţii şi pastorii trebuie să fie un exemplu şi să îndemne credincioşii la un comportament corect. Orban l-a felicitat pe ÎPS Teofan, mitropolitul Molodvei și Bucovinei, pentru gestionarea pelerinajului de Sfânta Parascheva.

„Preoţii, pastorii, trebuie să fie un exemplu şi îi felicit pe mitropolit şi preotii care au îndemnat oamenii la un comportament corect, la Iaşi. Oamenii ţin cont în mare măsură de ce spun preotul, pastorul şi e foarte important ca preoții să dea sfaturi bine intenţionate oamenilor pentru că sunt unii care bagatelizează acest virus. La nivel mondial au murit peste un milion de oameni. Aceste atitudini ale liderilor de opinie, gândiți-vă că au fost lideri politici, cum sunt cei de la PSD, care spuneau că nu votează starea de alertă. Cred că e nevoie de fiecare lider, indiferent că e un lider economic, am văzut exemple în companii unde activitatea este organizată exemplar, să dea exemple pozitive”, a mai declarat Orban.

Guvernul a decis, la prelungirea stării de alertă, că pelerinajele au loc doar cu participarea credincioşilor din localitatea în care are loc evenimentul. 

La pelerinajul de Sfânta Parascheva de la Iaşi doar pentru scurt timp în ziua de 14 octombrie s-a permis şi altor persoane să participe, pentru a evita izbucnirea unui scandal.

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștiului, a trăit în timpul Țaratului vlaho-bulgar și era dintr-un sat, Basarabov, așezat pe marginea apei Lomului.

Între anii 1768-1774 în timpul războiului ruso-turc, un general rus a dorit ca sfintele moaște să fie ridicate și trimise în Rusia. Ajungând cortegiul cu racla în București, un negustor bogat și mitropolitul Țării Românești l-au rugat pe general să lase sfintele moaște ale Sfântului Cuvios Dimitrie poporului român, ca o mângâiere pentru multele pagube materiale și suferințe îndurate de români în cursul acelui război.

Cererea a fost ascultată și moaștele au fost așezate cu mare cinste în Catedrala Mitropolitană din București în iulie 1774. În felul acesta, Sfântul Dimitrie cel Nou sau Basarabov a devenit Ocrotitorul Bucureștilor și al întregii Țări Românești.

Sfântul Cuvios Dimitrie a fost proclamat oficial Ocrotitorul orașului București de către mitropolitul Filaret al II-lea (1792-1793), iar din anul 1955, cultul său a fost generalizat în toată țara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here