Ludovic Orban. Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Ludovic Orban a declarat, la Realitatea Plus, că Guvernul va emite o ordonanță de urgență pentru anularea prevederilor OUG 51, după ce Curtea Constituțională a respins legea similară adoptată prin angajarea răspunderii. Primul-ministrul a spus că problema trasnportului elevilor trebuie rezolvată rapid, în  pofida unor ”scrupule constituționale”.

”Eu nu stau să aştept acum să văd scrupulele constituţionale când sunt probleme de rezolvat. Eu o spun de acum, a fost declarată neconstituţională, aştept motivarea, emitem ordonanţă de urgenţă ca să rezolvăm problemele generate de Ordonanţa de Urgenţă 51 pentru că, nu s-au uitat să vadă, oare Ordonanţa 51 era constituţională, exista temei de urgenţă pentru adoptarea Ordonanţei de Urgenţă 51? (…) Eu nu cred că este neconstituţională voinţa unui guvern de a rezolva problemele oamenilor. Vă spun simplu: nu le-a plăcut angajarea de răspundere, dăm ordonanță de urgență. Să vedem ce spun de ordonanță de urgență că pe OUG 51 nu au spus nimic”, a spus premierul.

Premierul a spus că era puțin probabil ca Parlamentul să rezolve rapid problema transportului elevilor.

Ordonanța bate pasul pe loc în Parlament, se plimbă dintr-o comisie în  alta și este departe de a găsi o problemă la consecințele negative ale OUG 51. Era o problemă care trebuia soluționată, nu putem sta pasiv să văd cum copiii nu se pot duce la școală, li se restrânge accesul la școală pentru că nu au resursele financiare pentru a-și plăti transportul”, a spus Ludovic Orban.

Acesta s-a arătat nemulțumit și de decizia Curții Constituționale privind prorogarea termenului de intrare în vigoare a măririi vechimii de la 2 ani la 4 ani pentru a da examen de intrare la Institutul Național al Magistraturii.

A fost lege, dar respinsă în comisie (…) Cum pot să susțină o asemenea aberație că era în dezbaterea Parlamentului în condițiile în care noi am arătat voința noastră de a respecta Constituția. Nici măcar nu au studiat concret pe legea respectivă”, a mai spus premierul.

Curtea Constituțională a admis, miercuri, sesizările PSD pe legile privind vechimea profesională necesară pentru intrarea în magistratură şi cel referitor la unele măsuri în domeniul transportului de persoane, pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea în Parlament, potrivit Agerpres.

Curtea a admis sesizarea PSD pe legea privind vechimea profesională necesară pentru intrarea în magistratură, „pentru că nu sunt îndeplinite cele patru condiţii stabilite prin decizii ale Curţii Constituţionale pentru utilizarea asumării răspunderii şi s-a avut în vedere că erau legi în Parlament, pe acest subiect, în faza de finalizare”.

În ceea ce privește proiectul referitor la unele măsuri în domeniul transportului de persoane, Curtea a admis sesizarea PSD „pentru că nu sunt îndeplinite cele patru condiţii stabilite prin decizii ale forului constituţional pentru utilizarea asumării răspunderii şi s-a avut în vedere că erau legi în Parlament, pe acest subiect, în faza de finalizare”.

În sesizarea PSD se arată că proiectul de aprobare a OUG 51/2019 se află în dezbaterea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor. Acest proiect propune eliminarea transportului rutier judeţean de călători din sfera serviciilor publice, situaţie în care acesta se va desfăşura în regim comercial, cu respectarea Ordonanţei Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere.

Prin proiectul de act normativ pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea se propune abrogarea prevederilor din OUG nr. 51/2019, astfel încât transportul rutier contra cost de persoane prin servicii regulate la nivel judeţean să intre în sfera serviciilor publice.

Guvernul şi-a asumat, în 12 decembrie 2019, răspunderea în Parlament pe legile privind prorogarea unor termene în Justiţie, abrogarea OUG 51/ 2019 şi instituirea unor plafoane pentru cheltuieli publice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here