Orban le arată cartonașul galben lui Tătaru și Vela: „Vă rog să nu mai tolerați ca angajați ai INSP să furnizeze informații publice care nu respectă deciziile noastre”

Foto: INQUAM/George Călin

Premierul Ludovic Orban a declarat că indicele cumulat al cazurilor noi de COVID la mia de locuitori se calculează raportat la numărul persoanelor actualizat săptămânal de Evidenţa Populaţiei.

„Ieri a fost o dezbatere în media, aici, domnule ministru al Sănătăţii, şi dumneavoastră, şi domnul ministru Vela, şi eu am declarat public că numărul de persoane dintr-o localitate pe baza căruia se decide indicele este cel care există la Evidenţa Populaţiei. Se ştie că, săptămânal, în ziua de luni se actualizează pe baza datelor de la Evidenţa Populaţiei numărul de cetăţeni dintr-o localitate. De ce trebuie ţinut cont de acest indice, pentru că acesta este cel mai aproape de realitate, pentru că Evidenţa Populaţiei ştie foarte clar cine are domiciliu, cine are rezidenţă în localitatea respectivă. Vă rog să nu mai toleraţi ca angajaţi ai INSP să furnizeze informaţii publice care nu respectă deciziile noastre. Tocmai din acest motiv am decis împreună cu Ministerul de Interne să înscriem foarte clar acest lucru în anexa Hotărârii de Guvern ca să se ştie limpede că indicele se calculează raportat la populaţia care este actualizată săptămânal de către Evidenţa Populaţiei”, a precizat Ludovic Orban, miercuri, în şedinţa de Guvern.

Premierul a făcut aceste precizări în contextul în care Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a anunțat marți că incidența cumulată a cazurilor de coronavirus din ultimele 14 zile a depășit 3,11 la mia de locuitori (populația rezidentă la 1 ianuarie 2020). Asta însemna trecerea la scenariul roșu, respectiv că școlile se vor închide iar cursurile se vor desfășura exclusiv online. Ulterior, a avut loc și o ședință a Comitetului Municipal, la care a participat și ministrul Educației, Monica Anisie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here