Orban: Ramona Săseanu a fost numită director interimar la Televiziunea Publică, iar Liviu Popescu la Radioul Public, ambii pentru 60 de zile

Foto: INQUAM/Alexandru Bușcă

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, a anunţat că Ramona Săseanu a fost numită director interimar la Televiziunea Publică, iar Liviu Popescu – director interimar la Radioul Public, ambii pentru o perioadă de 60 de zile.

„Birourile Permanente Reunite au luat astăzi (joi – n.r.) următoarele decizii. Au fost numiţi ca directori interimari la Televiziune doamna Ramona Săseanu şi la Radioul Public domnul Liviu Popescu, pe o perioadă de 60 de zile, pentru a asigura conducerea acestei instituţii în urma deciziei Curţii Constituţionale ca urmare a sesizării formulate de PSD împotriva hotărârii Parlamentului de numire a celor doi”, a declarat, joi, Ludovic Orban.
În urmă cu o săptămână, Curtea Constituţională a admis, cu unanimitate de voturi, sesizările PSD în legătură cu numirea conducerilor interimare ale SRTv şi SRR. Prin urmare, aceste numiri făcute de Parlament sunt neconstituţionale. CCR preciza că numirile făcute de Legislativ au încălcat Legea 41/1994 privind funcţionarea SRTv şi SRR, deoarece Parlamentul a invocat aplicabilitatea unor alineate din acelaşi act normativ, însă fără a fi întrunită condiţia din ipoteza normativă a acestui text legal, respectiv situaţia specială a situaţiei tranzitorii dintre două legislaturi parlamentare, în care este permisă numirea unui director general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune, respectiv al Societăţii Române de Televiziune”.
Premierul Florin Cîţu a precizat, referitor la decizia Curţii Constituţionale conform căreia numirile la conducerile interimare ale SRTv şi SRR, că, până nu există o motivare a hotărârii CCR, nu va fi făcută nicio altă numire.

Camera Deputaţilor şi Senatul au votat, în plenul reunit din 11 mai, numirea Ramonei Săseanu în funcţia de director general interimar al Societăţii Române de Televiziune, pentru o perioadă de şase luni, şi a lui Liviu Popescu în poziţia de director general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune, tot pentru un interval de şase luni.

În 18 mai, PSD a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu numirea directorilor generali interimari ai SRTv şi SRR de către Parlament.

În sesizarea transmisă CCR cu privire la Hotărârea Parlamentului privind numirea directorului general interimar al SRTv, PSD susţinea că „singura prevedere legală aplicabilă situaţiei din data de 11 mai 2021 ar fi fost încadrarea în art. 46 alin (7), întrucât au fost respinse de către plenul reunit al Parlamentului rapoartele de activitate şi de execuţie bugetară, fiind necesară, ulterior, declanşarea procedurii de numire a unui nou Consiliu de Administraţie a Societăţii Române de Televiziune, fără a avea posibilitatea conferită de textul legal de a numi un director general interimar de către plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului. Nimic nu a impiediccat majoritatea ca, în cadrul unui Birou permanent reunit, să declanşeze această procedură, cu atât mai mult cu cât cvorumul de şedinţă a fost îndeplinit. În schimb, a fost numit un director general interimar prin interpretarea greşită a legii şi încălcarea acesteia, întrucât niciunul din cele trei articole enunţate mai sus nu se poate aplica în speţa de faţă. Dacă legiuitorul ar fi dorit să mai introducă şi alte situaţii, care să ducă la numirea unui director general interimar de către plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, atunci acestea trebuiau prevăzute în mod expres în textul legii”.

Acelaşi argument l-a oferit PSD şi în sesizarea formulată la Curtea Constituţională referitoare la Hotărârea Parlamentului privind numirea directorului general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune.

3 COMENTARII

  1. Deciziile CCR vizeza viitorul , adica, in cazurile viitoare ,de acest fel ,nu pot fi numiti interimari . In cazul de fata timp de 60 de zile cei ce au fost numiti conduc institutiile mentionate din postura de interimari .

  2. Hahaha!!Inteligenta miscare a presedintilor celor 2 camere!!!Pesedeii mor de ciuda ca slugile lor nu se mai intorc la „munca”,pentru ca hotararile birourilor reunite ale parlamentului NU pot fi atacate de CURTEA CONSTITUTIONALA A RUSIEI-pe scurt :CCR, SLUGA RUSIEI!!

  3. Se aude,dom’ministru catu??Care reforme nu se fac in parlament?Si mai ales CINE pune piedici sa fie facute??Iata,presedintele dumitale de partid ti-a raspuns clar:usereplus pune piedici si piedicile vin DIN GUVERN,nu din parlament-ministrul justitiei ,stelica ,ce s-a gandit el sa faca,taman cand s-a stabilit in parlament cand se da votul pentru desfiintarea sectiei speciale -SS-?A trimis o scrisorica umila spre Comisia de la Venetia(care stim ca nici nu a vrut sa auda sa-l dea afara pe tudorel toader!!!!),si acum parlamentul e nevoit sa astepte intai opinia lor!!! Cand gura o ia inaintea mintii…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here