Dacă Navalnîi moare, Rusia se va adânci într-un haos comparabil cu teroarea stalinistă, avertizează un fost „apologet” al lui Putin

Un laureat Nobel, până mai ieri unul dintre „apologeții” lui Vladimir Putin, consideră eventuala moarte a lui Alexei Navalnîi va dezlănțui în Rusia un cataclism politic de măsura represiunilor staliniste.

Andre Geim este laureatul Premiului Nobel pentru Fizică pe 2010, pentru experimentele sale „revoluționare privind materialul bidimensional grafen”, potrivit Academiei Suedeze.

Fizicianului olandezo-britanic (de origine rusă) nu-i place de obicei să se afunde în politică.

„Viața m-a învățat că pierd mereu ori de câte ori votez pe cineva sau particip la un referendum”, a declarat acesta într-un interviu pentru Meduza.

Geim spune că nu este foarte familiarizat cu platforma politică a lui Alexei Navalnîi. „Dacă încep să cumpănesc lucrurile, mă aștept să obiectez la o mulțime de subiecte.”

În 2015, fizicianul se descria pe sine ca fiind un „apologet al Putin”. Acesta spune că este nevoie de a pricepe întregul context istoric pentru a înțelege anexarea Peninsulei Crimeea și că nu-i place tendința Occidentului de a calomnia Moscova. Inițial, Geim a fost, de asemenea, sceptic cu privire la faptul că spionii ruși au folosit o neurotoxină pentru a încerca să-l asasineze pe Serghei Skripal în Marea Britanie în martie 2018, dar interviul jenant, neconvingător, de la televiziunea de stat rusă, oferit de cei doi agenți GRU implicați în misiunea de eliminare, i-a știrbit „credința persistentă” în Kremlin.

Teroarea politică din epoca stalinistă

Acum, susținătorii lui Navalnîi susțin că opozantul este pe moarte, iar Geim spune că lumea îl va face direct responsabil de un asemenea deznodământ pe Vladimir Putin.

Aleksei Navalnîi, aflat în greva foamei, este extrem de slăbit şi îngrijit prost într-un spital pentru deţinuţii bolnavi de tuberculoză, s-au alarmat marţi avocaţii săi care au cerut transferul lui la Moscova după ce l-au vizitat. 

Ceea ce se întâmplă cu Navalnîi, crede Geim, este un „moment crucial” pentru Rusia, iar moarta opozantului va declanșa un „haos” comparabil cu teroarea politică a epocii staliniste.

„Mi-a făcut o impresie destul de puternică atunci când a decis să se întoarcă în Rusia din Germania. Nouăzeci și nouă la sută dintre oameni nu ar fi făcut asta. A devenit genul de disident și activist pentru drepturile omului care dorește să-și sacrifice viața”, a declarat Geim pentru Meduza.

Cu toate acestea, în ciuda admirației pentru curajul lui Navalnîi, Geim mărturisește că nu va susține o candidatura prezidențială a acestuia. Opozanții, argumentează fizicianul, „împart prea ușor totul în alb și negru”. Puterea adevărată necesită perspective mai nuanțate asupra lumii, crede Geim. „În orice caz, aceasta este o conversație abstractă și nu cred că Navalnîi are vreo șansă de a deveni președinte în următoarele două decenii. Ar trebui să se țină de ceea ce-i place și unde excelează – acționând ca lider al opoziției”.

Geim spune că este conștient de faptul că nu toată lumea îi va saluta decizia de a-și împărtăși opiniile privind politica lui Navalnîi. Fizicianul a renunțat la cetățenia rusă după ce a emigrat în Olanda în anii 1990, dar spune că se consideră încă „cel puțin pe jumătate rus”.

1 COMENTARIU

  1. Ce se întâmplă cu aceste popoare din zona Eurasiei?
    Cehov scria: “mamă, du-mă la spitalul de nebuni, că mai cred în dreptate, cinste, onoare, bunătate…”
    Cehov a scris asta înainte de 1900 și de atunci și pànă acum, i-au dus pe toți ăștia la spitalele de nebuni?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here