Ordinul maltez al contractorilor: Cum își procură pașapoarte UE șefi de companii rusești implicate în livrări pentru armată

Copii ucraineni, mutilați în războiul declanșat de Rusia. / Sursa: Facebook

În timp ce rușii obișnuiți se zbat ca să obțină vize sau permise de ședere în Europa, prosperii manageri de top din întreprinderile de stat rusești continuă să facă rost cu ușurință de pașapoarte malteze, obținând astfel cetățenia Uniunii Europene. Printre acești noi europeni se numără oameni de afaceri ruși de seamă, mulți dintre ei implicați în livrări pentru armata rusă și care îl susțin vocal pe Vladimir Putin. Acest grup privilegiat poate acum să ocolească restricțiile impuse cetățenilor ruși obișnuiți care doresc să intre în UE, notează The Insider.

<< Autoritățile malteze publică anual numele noilor cetățeni, o practică menținută chiar și după extinsele sancțiuni și restricții impuse rușilor în anii 2022 și 2023. În mod remarcabil, mulți dintre beneficiarii pașapoartelor malteze sunt strâns legați de regimul politic din Rusia.

De exemplu, Vladimir Durnin, acționar și șef al companiei Mejregiontruboprovodstroi (Constructii Interregionale de Conducte), împreună cu soția sa, a obținut cetățenia malteză. Compania lui servește drept un contractant major pentru Gazprom, Rosneft, Transneft, Rosatom și Novatek. În plus, altă afacere a lui Durnin, Tengri LLC, furnizează nisip către Șantierele Navale ale Amiralității, companie sancționată și cunoscută pentru producția de nave militare, inclusiv submarine.

Alexandr Garankin, prim-vicepreședinte al Gazprombank, a obținut, de asemenea, un pașaport maltez. (Conturile entităților offshore conectate la Gazprombank sunt încă utilizate ca fond ilegal pentru cercul interior al lui Putin.) Împreună cu capul familiei Garankin, soția lui Alexandr și cei trei copii au devenit, de asemenea, cetățeni europeni.

Alexander Garankin / Sursa: The Insider

Urmând exemplul lui Garankin, Vladimir Kuksov este un contractant de seamă pentru Rosneft și acționar al companiilor Akros și Mad Expert. El este implicat în întreținerea și furnizarea fluidelor de foraj.

Printre proaspeții cetățeni maltezi, The Insider l-a găsit și pe Alexandr Minibaev, proprietarul Metall-Zavod (Fabrica de Metal), situată în Kubinka, în apropiere de Moscova. Compania sa furnizează mobilier metalic pentru birourile regionale ale Ministerului de Interne al Rusiei, Serviciului Federal de Penitenciare, Serviciului Federal de Protecție, Ministerului Apărării și pentru instanțe. Cifra de afaceri anuală a companiei este de aproape 3 miliarde de ruble (32.070.000 de dolari).

De asemenea, printre posesorii de pașapoarte malteze se numără și proprietarul companiei Terra-Auto, Vladislav Ridaev, împreună cu soția și cele două fiice ale sale. Desigur, Ridaev este și el contractor al guvernului, vânzând automobile către întreprinderile Rostec, Serviciul Federal de Penitenciare, unitățile Ministerului de Interne și administrațiile locale.

Vladislav Ridaev / Sursa: The Insider

The Insider a descoperit că noua cetățeană malteză Alexandra Fartusova este fiica Liudmilei Fartusova, care este acționar și președinte al Consiliului de Supraveghere al Energomera Concern JSC. Conglomeratul include întreprinderea Monokristal, un important producător de safir pentru industria optoelectronică.

Liudmila Fartusova / Sursa: The Insider

În plus, Monokristal servește drept contractor în domeniul apărării. De exemplu, furnizează plăci de corundum monocristalin către KNIRTI. Această companie, care face parte din Rostec, se ocupă de dezvoltarea sistemelor de război electronic, inclusiv producția sistemului EW Hibini pentru avioanele de vânătoare Su-30. >>

Ceea ce a dus la sincopele din ajutorul occidental pentru Ucraina a încurajat și declanșarea invaziei ruse

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here