Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

Senatorul PSD Eugen Teodorovici, fost ministru de Finante, a catalogat rachetele patriot achizitionate de Romania drept „niște fiare” și l-a atacat pe Florin Cîțu pentru că a plătit anticipat două miliarde de lei pentru achiziția acestora.

Eugen Teodorovici l-a acuzat pe Cîțu, luni, la audierile din Parlament, că a majorat astfel în mod intenționat deficitul pe 2019 prin plățile făcute în ultimile două luni ale anului trecut.

Mai mult, rachetele. Aș fi avut o expresie, dar mă abțin, că iar o dați cu rușii, cu astea… Domnule, pentru mine contează țara asta. Niciuna din aceste țări din afară granițelor nu contează, că e Rusia, că e America, că e China, oricine, nu contează. Dumneavoastră îmi invocați un contract comercial în defavoarea interesului național. Puteați să discutați, că iau mocca de la ei, adică mă costă miliarde niște fiare… Niște fiare! Adică nu puteam să plătesc în februarie avansul la rachete, adică se supăra cineva sau cei care trebuia să încaseze anumite facilități”, a spus Teodorovici în Comisia de Buget Finanțe a Parlamentului

Să spui că a cumpăra rachete Patriot care ne apară, sunt aici în România pentru a ne apară într-o zona geopolitică complicată, să spui că sunt fiare… Asta arată mult despre cea ce crede fostul ministru despre cum trebuie apărată România în fața celor care ne amenință voalat sau direct. Cu cât le plătești mai repede, cu atât vin mai repede în România”, a declarat ulerior Florin Cîțu pentru Europa Liberă.

Fostul ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici, a fost întrebat de Europa Liberă de ce a folosit termenul de fiare la adresa rachetelor Patriot și dacă ele sunt în defavoarea interesului național, așa cum a sugerat în timpul audierilor.

Este o expresie plastică. Mă refeream la faptul că un contract comercial, indiferent pe ce zona s-ar afla, nu poate să primeze în fața interesului național. Am sugerat că o parte din plățile făcute anul trecut, mă refeream la tehnica militară, puteau să fie făcute în 2020, începând cu luna februarie. Acel contract încheiat cu România nu cred că are o clauză obligatorie de a se face plata avansului neapărat în 2019. Fapt pentru care deficitul în 2019 a fost în mod artificial crescut. Eu aș fi preferat că acele fiare să fie construite în România și aș fi preferat să dau nu patru miliarde, ci zece miliarde de euro pentru ceea ce se construiește în România și folosește în România sau țări aliate NATO. Prefer să construiesc și să vând, decât să import un produs fie și el din zona militară”, a spus, pentru Europa Liberă, Eugen Teodorovici.

Florin Cîțu l-a acuzat în mai multe rânduri pe Teodorovici că face jocurile Rusiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here