OSDO: Anarhie în taberele ISIS păzite de kurzi. 100 de persoane au evadat

Foto: Middle East Online

Circa 100 de persoane – femei având legătură cu Statul Islamic şi copii ai acestora – au evadat dintr-o tabără păzită de forţele de securitate sub comanda kurzilor sirieni în nordul Siriei, a anunţat duminică Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO, cu sediul la Londra), informează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Citând surse din tabăra de la Ain Issa, directorul OSDO, Rami Abdulrahman, a declarat că în interiorul taberei este o stare de anarhie.

Potrivit OSDO, evadaţii ar fi cetăţeni străini, însă organizaţia nu a fost în măsură să precizeze naţionalităţile acestora.

Administraţia sub control kurd din nordul Siriei anunţase anterior că unele rude ale luptătorilor grupării teroriste Stat Islamic au reuşit să iasă din tabără după ce aceasta a fost bombardată de armata turcă şi aliaţii săi sirieni.

Un reprezentant al Forţelor Democrate Siriene (FDS), principala coaliţie a combatanţilor kurzi şi arabi care controlează vaste regiuni în nordul şi nord-estul Siriei, a declarat că nu au detalii despre situaţia de la respectiva tabără.

400.000 de persoane și-ar putea părăsi casele

Ofensiva turcă împotriva poziţiilor kurde din nord-estul Siriei a constrâns deja circa 130.000 de persoane să fugă din casele lor, a anunţat ONU, apreciind că numărul acestora ar putea ajunge la 400.000, transmite News.ro.

„Avem în vedere un scenariu prin care până la 400.000 de persoane ar putea pleca din zonele afectate şi care ar putea avea nevoie de ajutor şi protecţie”, a precizat pentru AFP, Jens Laerke, un purtător de cuvânt al Biroului de Coordonare a Afacerilor Umanitare (Ocha).

Naţiunile Unite au anunţat, vineri, că aproximativ 100.000 de persoane au fost constrânse să plece din căminele lor începând de miercuri, când s-a declanşat ofensiva turcă în Siria.

Cifrele exacte nu pot fi încă determinate, a precizat OCHA, care a subliniat că se teme pentru riscurile la care sunt supuse „persoane vulnerabile, precum femei sau copii”.

Naţiunile Unite sunt preocupate şi de siguranţa a 113 membri ai personalului său şi a altor membri din organisme de ajutor internaţional prezente în zonă.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here