Ovidiu Raețchi: Kuzmin, atacând Custodele tronului, ne atacă, în fapt, pe fiecare dintre noi

sursa: Ambasada Rusiei / Facebook

Liberalul Ovidiu Raețchi a scris că toate ideile exprimate de Majestatea Sa Margareta, numite de Ambasada Rusiei „fobiile istorice și geopolitice ale Custodelui tronului românesc”, reprezintă, în realitate, îngrijorări și preocupări ale majorității cetățenilor români. De asemenea, vicepreședintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaților a menționat că poziția lui Kuzmin amintește de stilul retoricii sovietice a anilor 1970. „Abordările sale nu fac decât să confirme strălucit poziția exprimată de Casa Regală” a notat Raețchi

Cred că cel mai important lucru care trebuie spus în replică la atacul ambasadei Rusiei la adresa Casei Regale este acesta: ceea ce Kuzmin numește ”fobiile istorice și geopolitice ale Custodelui tronului românesc” reprezintă, în realitate, îngrijorări și preocupări ale majorității cetățenilor români. Și, la drept vorbind, ale majorității cetățenilor din statele vecine Rusiei, care au fost în mai multe rânduri ”eliberate” de compatrioții lui Kuzmin. Ceea ce experiența istorică ne-a învățat pe noi – români, polonezi, ucraineni ș.a. – este că aceste ”eliberări” se soldează, mai mereu, cu pierderea unor teritorii, cu confiscarea unor tezaure, cu instaurarea unor regimuri nedemocratice, cu doborârea unor avioane civile de către militari ”autonomi” dotați cu armament performant (oare de cine?).

Cred că aceasta e o bună ocazie ca ambasadorul Rusiei să înțeleagă acest adevăr banal, pe care îl poate afla ieșind o oră pe stradă și stând de vorbă cu românii: Custodele tronului românesc chiar exprimă un sentiment generalizat de rezervă și neîncredere. Noi am mai trăit de-a lungul istoriei astfel de momente, comisarii sovietici au bătut cu pumnul în masa decidenților români – și stim prea bine care e prețul unor astfel de comportamente.

Ambasadorul Rusiei vorbește, în stilul anilor 1970, despre ”complexul militar-industrial american” care ar sta în spatele aprehensiunii românilor în raport cu țara domniei sale. În realitate, românii au așteptat încă din anii 50 ”venirea americanilor”, pentru că aceasta era singura speranță a lor de a se elibera de un regim totalitar impus cu forța de Kremlin. Și înainte de acest moment, încă din secolul al XIX-lea, românii au căutat sprijinul partenerilor occidentali pentru a-și putea asigura libertatea și integritatea teritorială în fața nevoii de a ne ”proteja” care a fost resimțită constant la Răsărit.

Domnul Kuzmin trebuie să înțeleagă că majoritatea covârșitoare a cetățenilor români cred că parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii reprezintă singura garanție împotriva scenariului în care vreun vecin ar putea decide că ne aflăm în ”aria sa de influență” și că, în baza acestui fapt, ne poate dicta ce avem și ce nu avem dreptul să facem. În esență, ambasadorul Rusiei trebuie să învețe din acest episod că rezervele exprimate de reprezentantul Casei Regale chiar sunt reprezentative pentru modul în care gândesc românii în ansamblu și că, atacând Custodele tronului, ne atacă, în fapt, pe fiecare dintre noi.

De ce s-a ajuns aici și cum poate schimba Rusia aceasta percepție a românilor merită să fie întrebarea pe care domnul Kuzmin ar trebui să și-o adreseze înainte de orice reacție nestăpânită. Dacă ar face acest lucru, ar înțelege că abordările sale nu fac decât să confirme strălucit poziția exprimată de Casa Regală.” a scris Ovidiu Raețchi pe Facebook.

Ambasada Rusiei a continuat cu manipularea și după ce ambasadorul Kuzmin a fost chemat la MAE pentru clarificări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here