IMAGINE SATELIT. Cimitire proaspăt săpate în Iran, indiciu privind adevărata amploare a epidemiei COVID-19 din țară

Foto: Maxar Technologies

Pagubele umane produse de epidemia de COVID-19 în Iran ar putea fi mult mai mari decât s-a crezut inițial. O serie de dovezi publicate de The New York Times indică existența unor noi cimitire în orașul Qom, centrul religios al regimului teocratic de la Teheran.

Potrivit sursei citate, excavațiile ar fi început spre sfârșitul lunii februarie. NY Times a prezentat un set de imagini din satelit care surprind locurile de veci.

Acest detaliu confirmă cele mai negre temeri legat de amploarea epidemiei de coronavirus din Iran și faptul că guvernanții au încercat să măsluiască bilanțul adevărat.

O secretomanie de dragul Chinei

Pe 24 februarie, data la care au început săpăturile, un legiuitor din Qom, aflat la 120 km sud de capitala Teheran, a acuzat Ministerul Sănătății că a mințit privind amploarea focarului.

Oficialul iranian susține că existau deja 50 de morți în orașul sfânt, într-o perioadă în care Ministerul Sănătății pretindea că doar 12 oameni muriseră la nivel național.

„Nu mă surprinde faptul că acum încearcă să creeze morminte în masă și încearcă să ascundă impactul bolii”, a spus doctorul Amir Afkhami, profesor asociat la Universitatea George Washington și autorul unui studiu despre experienței iraniene a epidemiilor de holeră.

Afkhami a adăugat parteneriatul comercial strâns dintre Iran și China și temerea guvernanților de a perturba în vreun fel acest parteneriat a dus la răspândirea rapidă a epidemiei în țară.

„Din cauza statutului Chinei de principal partener comercial al țării, guvernul iranian a luat măsuri de precauție inadecvate pentru restricționarea și monitorizarea călătorilor din China”, a explicat doctorul. „Ulterior, lipsa de transparență și lipsa de voință a Teheranului de a lua măsuri solide, cum ar fi distanțarea socială și carantina, în special la epicentrul focarului, au contribuit la răspândirea virusului.”

85 de persoane și-au pierdut viața doar într-o singură zi

Forţele de securitate iraniene vor goli străzile oraşelor iraniene în următoarele 24 de ore şi vor patrula pentru a se asigura că toţi cetăţenii vor rămâne în casă, măsuri luate pentru a stopa răspândirea coronavirusului, a anunţat vineri agenţia iraniană IRNA.

Iranul este una dintre ţările cele mai afectate de această pandemie, în afara Chinei, înregistrând 11.364 de infecţii diagnosticate şi 514 decese.

Această măsură este luată în contextul în care, tot vineri, autorităţile iraniene au anunţat 85 de noi decese produse în ultimele 24 de ore din cauza coronavirusului – cel mai grav bilanţ al unei zile de la debutul epidemiei în această ţară, una dintre cele mai lovite de coronavirus din lume, notează şi AFP.

„Din nefericire, 85 de persoane infectate cu Covid-19 şi-au pierdut viaţa în ultimele 24 de ore”, ceea ce a urcat bilanţul epidemiei din Iran la 514 decese, conform declaraţiilor unui purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.

De asemenea, conform aceleiaşi surse, pe teritoriul Iranului au fost diagnosticate cel puţin 1.289 de noi infecţii cu coronavirus, numărul total al îmbolnăvirilor ajungând la 11.364.

Printre alţii, Ali Akbar Velayati, consilier principal al ghidului iranian suprem, a fost plasat în carantină după ce a prezentat simptome uşoare ale infectării cu noul coronavirus, conform autorităţilor de la Teheran. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here