Pacienții cu boli cronice grave, disperați că nu mai au acces la tratament în spitale din cauza COVID

De câteva luni, spitalele din România au suferit transformări majore din cauza pandemiei de coronavirus: sălile de operații au devenit depozite pentru materiale de protecție, medicii specializați în anumite afecțiuni au fost redirecționați către tratarea noii boli infecțioase. În tot acest timp, pacienții care nu au coronavirus sunt nevoiți să aștepte până când vor fi primiți din nou în spital.

Un reportaj difuzat de Digi24 arată drama prin care trec pacienții cu boli cronice care nu mai pot beneficia de tratamentul de care au nevoie.

Pentru pacienții care nu s-au infectat cu noul coronavirus, boala de care sufereau a fost o povară și mai greu de dus. Din martie, tratamentul lor a fost întrerupt.

Spitalul Colentina, de exemplu, a devenit spital COVID și tratează numai pacienții cu această boală. Ceilalți nu mai pot intra în spital, unde totul a fost reconfirgurat.

În secția de Urologie a Spitalului Colentina aproape nimic nu mai seamănă cu ce era înainte, iar numărul operațiilor a scăzut dramatic.

În această sală aveam intervențiile chirurgicale mari, cu control cu raze. După noile modificări am transformat-o în depozit. În blocul operator, în fiecare lună erau în jur de 500 de proceduri, în cele aproape 4 luni noi am avut doar 3 intervenții chirurgicale la sala de operații”, a spus dr. Victor Cauni, șeful Clinicii de Urologie.

În tot acest timp, pacienții așteaptă ca spitalul să își reia activitatea, iar așteptarea înseamnă agravarea bolii. Alexandra Furtună, fiica unui pacient octogenar care se tratează de 4 ani la medicul Cauni de la Spitalul Colentina, a relatat cu ce dificultăți se confruntă tatăl ei: ”Am reușit să depășim problema cardiologică, este cumva sub control, hematologia este sub control, neurochirurgia este sub control, suntem în faza în care ne-am blocat la problema urologică, este extrem de gravă, iar în pandemie eu nu puteam să-mi iau tatăl, pentru că nu s-ar fi uitat nimeni la un pacient de 80 și ceva de ani și nu cred că s-ar fi uitat cineva la 3 bibliorafturi ca să înțeleagă tot complexul”.

La secția de Neurochirurgie a aceluiași spital, înainte de epidemie veneau lunar pentru internare 1.000 de pacienți însă acum, medicii nu-i mai pot primi.

Avem peste 200 de pacienți cu distonie care în mod normal se aflau în tratament la spitalul Colentina, această afecțiune este o afecțiune rară, dar beneficiază de un tratament eficace. De asemenea, noi nu am mai putut să asigurăm tratamentul lor în ultimele 3 luni”, spune dr. Bogdan Popescu, șeful Clinicii de Neurochirurgie.

Pentru ca pacienții să poată avea din nou acces la tratamentul de specialitate, spitalul trebuie să asigure circuite separate pentru bolnavii COVID și cei cu alte afecțiuni. De trei săptămâni, se tot încearcă reluarea activității la Colentina, dar Direcția de Sănătate Publică consideră că circuitele încă nu respectă toate regulile de siguranță.

Înainte de epidemia de coronavirus, spitalul Colentina avea peste 860 de paturi. După ce au fost făcute circuitele pentru COVID și spitalul a fost reorganizat, au mai ramas jumătate, mai exact, 445.

Dintre acestea sunt ocupate cu pacienți peste 100, restul paturilor sunt goale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here