Panică la Kremlin? Şamanul anti-Putin, internat la spitalul de nebuni, înaintea protestului

Sursa: The Moscow Times

Un șaman siberian a fost din nou internat într-un spital de boli mintale, în ajunul călătoriei sale de-a lungul ţării pentru a-l da jos președintele rus, Vladimir Putin, au declarat, miercuri, reprezentanţi ai spitalului, dar și activiștii, transmite The Moscow Times.

Alexandr Gabişev, care a fost plasat într-un spital de psihiatrie de două ori în ultimii doi ani, a anunțat, în ianuarie, că intenționează să-și reia cruciada pentru „exorcizarea” lui Putin, în această primăvară. Miercuri, mass-media rusă a arătat imagini cu bărbați în uniformă care ajungeau la casa lui, lângă orașul Yakuţk, și i-au spart ușa de la intrare.

„Comitetul de anchetă a efectuat o inspecție și a depus un raport privind utilizarea violenței împotriva oficialilor guvernamentali”, a anunțat, joi, grupul de advocacy Pravozashchita Otkrytki.

Între timp, spitalul psihic a anunțat, pe site-ul său, că Gabişev a fost plasat închis fără voia sa, deoarece nu a reușit să se prezinte la un control lunar.

„Dacă un pacient care are nevoie de o monitorizare activă refuză să continue tratamentul […] medicii vizitează casa pacientului. Când pacientul refuză să deschidă ușa, […] poliția are obligația de a asista lucrătorii din domeniul sănătății”, a spus acesta.

„Pacientul se află în prezent sub supravegherea medicilor de la clinică”, a spus spitalul mental regional din Yakuţk.

Autoritățile l-au închis pe Gabișev după apariţia lui subită, după eliberarea dintr-un spital de psihiatrie, în iulie 2020, când s-a angajat să nu mai încerce să ajungă la Moscova.

Într-un clip audio postat pe YouTube, în 9 ianuarie, Gabişev a fost auzit spunând de această dată că intenționează să meargă călare către capitala Rusiei, undeva în martie.

Grupurile pentru drepturi au condamnat autoritățile ruse pentru închiderea lui Gabişev, comparând situaţia lui cu psihiatria punitivă din epoca sovietică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here