Panica s-a instalat în Crimeea. Bogătașii ruși caută să-și vândă vilele de teamă că peninsula se va transforma într-un nou front

Sursa: Pixabay

În Crimeea, războiul se apropie tot mai mult, iar nervii sunt întinși la maxim, scrie POLITICO.

<< În conversații prin intermediul comunicațiilor securizate, oamenii din Crimeea descriu tensiunea crescândă în peninsula de la Marea Neagră, deoarece se așteaptă din ce în ce mai mult la venirea ostilităților directe. Aceștia spun că grupuri de sabotori și partizani se pregătesc acum în teritoriul care a fost anexat ilegal de Rusia în 2014.

Frustrarea și panica sunt în creștere, din cauza a orice, de la recrutare la prețuri galopante. O persoană a povestit despre furia provocată de incapacitatea de a asigura locuri în spitale din cauza numărului de răniți ruși aduși de pe fronturi, în timp ce o altă persoană a spus că elita rusă neliniștită încearcă să își vândă casele de vacanță strălucitoare, dar nu găsește cumpărători.

Când Vladimir Putin a lansat invazia sa totală în Ucraina în februarie, puțini se așteptau ca, nouă luni mai târziu, forțele ucrainene să amenințe cu recuperarea Crimeei. Totuși, acest lucru nu mai pare a fi o imposibilitate militară, după ce trupele bine organizate ale Kievului au arătat că pot alunga forțele rusești în operațiuni ofensive în jurul orașului Harkov, în nord-estul Ucrainei, și al orașului Kherson, în sud.

Tamila Tașeva, reprezentantul permanent al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în Crimeea, are mari speranțe că peninsula va ajunge din nou în mâinile Ucrainei. „Da, desigur, este foarte posibil să recuperăm Crimeea”, a declarat ea pentru POLITICO.

„Obiectivul nostru este returnarea întregului nostru teritoriu, care include, desigur, Crimeea”, a spus ea în biroul său din Kiev. Tătară din Crimeea, în vârstă de 37 de ani, a cărei familie locuiește în peninsulă, Tașeva este ocupată cu pregătirea planurilor pentru ceea ce se va întâmpla după ce Crimeea va fi „dez-ocupată” și elaborează un cadru juridic pentru a face față problemelor complexe de justiție tranzițională care vor apărea. Ea spune că, deși Kievul ar prefera ca peninsula să fie retrocedată fără luptă, „o cale militară ar putea fi singura soluție”.

„Situația este foarte diferită acum față de 2014. Comunicăm foarte mult cu oamenii din Crimeea, iar aceștia sunt din ce în ce mai furioși din cauza prețurilor mari la alimente și a lipsei de medicamente și produse farmaceutice”, a spus ea. „Și au crescut protestele împotriva războiului, mai ales de când a început recrutarea și mobilizarea parțială.”

Când a fost întrebată despre oamenii care formează grupuri antirusești de partizani, ea a comentat simplu: „Bineînțeles că sunt”. Diferența dintre 2014, când Rusia a anexat Crimeea, și acum se reduce la faptul că, susține ea, Ucraina are o armată puternică și o conducere hotărâtă, iar acest lucru afectează și fortifică gândirea oamenilor din Crimeea.

Împotriva ocupanților

Pentru Putin, Crimeea a fost mult timp o cauză sacră – el a numit-o o „parte inseparabilă a Rusiei” – și asta i-a determinat pe mulți din Occident să se teamă că ar putea fi o linie roșie strategică. Acest sentiment a fost cu greu întreținut de către șeful sabiei nucleare, fostul președinte Dmitri Medvedev, care a emis avertismente amenințătoare cu privire la orice atac asupra Crimeei. „Ziua Judecății va veni foarte repede și foarte tare. Va fi foarte greu să te pui la adăpost”, a declarat Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, în comentarii relatate de agenția de știri TASS.

Fără să se lase descurajați, ucrainenii au atacat în mod repetat, începând din august, obiective rusești din Crimeea, inclusiv baze aeriene și nave.

Cu toate acestea, tensiunile au crescut dramatic după explozia din 8 octombrie care a avariat podul Kerci, o linie de aprovizionare vitală între Rusia și Crimeea.

Oamenii din Crimeea spun că rușii sunt nervoși și că sunt în căutare de simpatizanți pro-ucraineni, temându-se de noi acte de sabotaj. Kievul nu a revendicat niciodată în mod oficial responsabilitatea pentru ceea ce a fost cel mai probabil un atentat cu camion-capcană. Persoanele cu care POLITICO a discutat nu pot fi numite pentru siguranța lor, dar printre acestea se numără oameni de afaceri, avocați și lucrători IT.

„A fost panică după aceea”, a declarat un IT-ist. „De atunci, ofițerii și soldații și-au mutat familiile înapoi în Rusia. Iar cei bogați au încercat să își vândă proprietățile în valoare de 500.000 de dolari până la un milion, dar piața este moartă”, a adăugat el.

„Din cauza sancțiunilor, mulți oameni și-au pierdut locurile de muncă, iar prețurile la orice, în special la alimente, au crescut vertiginos și nici nu există prea multe opțiuni disponibile. Dacă înainte de februarie făceai 1.000 de dolari pe lună, acum trebuie să ai în jur de 3.000 de dolari pentru a fi acolo unde erai, și cum vei face asta cu industria turismului moartă?”, a mai spus el. Localnicii sunt furioși că nu pot primi îngrijiri medicale deoarece spitalele din peninsulă sunt pline de soldați ruși răniți în luptele din Herson și Donețk.

Odată cu înrăutățirea situației, se formează mai multe celule de partizani, spun ei. „Grupul meu de patrioți se cunoaște bine între ei: am studiat și am lucrat împreună ani de zile și avem încredere unii în alții – ne pregătim și înțelegem că secretul va determina eficiența acțiunilor noastre”, a declarat un fost bancher, care a afirmat că conduce o celulă formată din șapte oameni.

Inspirată de explozia de la podul Kerci, celula sa plănuiește să saboteze instalații militare cu ajutorul unor explozibili rudimentari fabricați din nitrat de amoniu și motorină.

„Există mulți provocatori în jur, iar rușii sunt neliniștiți, așa că suntem vigilenți. Cunoaștem alte grupuri de partizani, dar nu comunicăm în mod activ din motive de securitate”, a declarat el. „Avem o înțelegere cu un șef de poliție care înțelege că Rusia pierde și este îngrijorat – ne va da cheia arsenalului său atunci când este nevoie, cu promisiunea noastră că vom pune o vorbă bună pentru el mai târziu”, a adăugat el.

Rămâne de văzut dacă astfel de celule reprezintă vreun fel de amenințare serioasă, iar POLITICO nu poate verifica afirmațiile potențialilor sabotori, dar generalul american în retragere Ben Hodges, fost comandant general al Armatei Statelor Unite din Europa, spune că se aștepta să se formeze celule de partizani, încurajate de Kiev și nu numai.

„Aș fi presupus acest lucru. Atât localnici, cât și sabotori care au fost infiltrați în Crimeea. Amintiți-vă că ucrainenii, bineînțeles, au făcut acest lucru cu Wehrmacht-ul german de-a lungul celui de-al Doilea Război Mondial. Există o tradiție de sabotaj și insurgență”, a spus el.

„Nu mi-ar plăcea să fiu un șofer de camion rusesc într-un convoi undeva, oriunde în zonă, în aceste zile. Cred că atunci când va veni timpul pentru o acțiune decisivă, va fi o combinație de partizani locali și sabotori infiltrați”, a adăugat el.

„Crimeea este Ucraina”

Victoriile recente ale Ucrainei în nord-estul și sudul țării alimentează discuțiile încrezătoare de la Kiev despre Crimeea, iar de când forțele rusești s-au retras din orașul Herson, la 130 de kilometri de cea mai nordică parte a peninsulei, corul nu face decât să se amplifice, pe măsură ce o parte tot mai mare din peninsulă intră în raza de acțiune a rachetelor și a rachetelor ucrainenilor.

După ce a cucerit Crimeea, Kremlinul a nutrit ambiția de a o transforma într-un alt Soci strălucitor la malul mării – sau de a o prezenta ca un rival la Marea Neagră pentru Coasta de Azur a Franței. Construcția de apartamente a început în ritm accelerat, odată cu planurile de a face din Sevastopol un important centru cultural rusesc. Un nou teatru de operă, un muzeu și o academie de balet urmau să fie finalizate anul viitor. Este posibil ca aproximativ 800.000 de ruși să se fi mutat în peninsulă din 2014. Războiul a distrus programele de construcție.

Înalți oficiali ucraineni au ironizat Rusia, spunând că Crimeea va fi în curând sub control ucrainean – chiar până la sfârșitul anului sau la începutul anului viitor. Zelenski a revenit în repetate rânduri la această temă: în octombrie le-a spus liderilor parlamentari europeni și americani: „Vom elibera cu siguranță Crimeea”. Consilierul său principal, Andrii Iermak, a declarat pentru POLITICO în timpul Forumului Internațional de Securitate de la Halifax la începutul acestei luni: „Sunt sigur că va avea loc campania de restituire a Crimeei”.

Oficialii ucraineni au declarat pentru POLITICO că liderii vest-europeni au fost cei mai nervoși în legătură cu împingerea spre Crimeea. Cel mai important general american, Mark Milley, președintele Statului Major Întrunit al SUA, a pus la îndoială capacitatea Ucrainei de a recupera peninsula din punct de vedere militar, sugerând că ar fi o exagerare. În cadrul unei conferințe de presă a Pentagonului din 16 noiembrie, el a declarat următoarele: „Probabilitatea unei victorii militare ucrainene, definită drept alungarea rușilor din toată Ucraina pentru a include ceea ce ei au definit sau ceea ce ei pretind a fi Crimeea, așadar, probabilitatea ca acest lucru să se întâmple în curând nu este mare, din punct de vedere militar”.

Dar Casa Albă nu a revenit asupra declarațiilor președintelui Joe Biden din 26 februarie, când a precizat clar poziția Washingtonului: „Reafirmăm un adevăr simplu: Crimeea este Ucraina”.

Creșterea presiunii

Forțele ucrainene au mărit ritmul activității militare în Crimeea și în apropiere, folosind atât drone aeriene, cât și drone marine inovatoare pentru a ataca și lovi în octombrie și marțea trecută nave de război rusești staționate la Sevastopol, baza marinei ruse din Marea Neagră. Guvernatorul instalat de ruși la Sevastopol, Mihail Razvojaev, a declarat într-o postare pe rețelele de socializare, după atacul de marți, că au fost interceptate câteva drone, adăugând ulterior că alte trei au fost doborâte de navele de război rusești.

Kievul nu a comentat acest atac, dar săptămâna trecută, cel mai înalt oficial ucrainean din domeniul securității a confirmat informațiile din presa israeliană potrivit cărora 10 consilieri militari iranieni din Crimeea au fost uciși de drone ucrainene. „Nu ar trebui să fii acolo unde nu ar trebui să fii”, a declarat Oleksii Danilov, secretarul Consiliului de apărare al Ucrainei, într-un interviu acordat publicației The Guardian. Ucrainenii spun că tehnicieni și operatori iranieni i-au ajutat pe ruși cu dronele armate Shahed-136 furnizate de Teheran.

Atacurile par să neliniștească armata rusă – în special cele efectuate de dronele maritime. Atacul din octombrie a implicat o jumătate de duzină de drone maritime operate prin radio și echipate cu motoare de jet-ski. Se crede că unele dintre dronele de aproape șase metri lungime au avariat două nave, o navă de dragare a minelor și, mai important, o fregată, Amiralul Makarov. La 18 noiembrie, ucrainenii au repetat exercițiul mai departe, cu un atac asupra navelor de război din portul Novorossiisk, un oraș de la Marea Neagră din sudul Rusiei.

Un locuitor din Crimeea a declarat pentru POLITICO că atacurile cu drone par să fi forțat comandanții navale rusești să regândească poziționarea navelor lor. „Un grup de nave de război rusești se afla până de curând în mod regulat în largul coastei din apropierea casei mele. Obișnuiam să le urmăresc și, dacă lansau rachete, îmi contactam familia din diferite orașe din Ucraina pentru a-i avertiza că rachetele sunt pe drum. Dar acum navele de război s-au îndepărtat, erau prea vulnerabile acolo unde se aflau”, a spus el.

Rușii își fortifică apărarea, în special în districtul Jankoiskîi, partea nordică a stepei Crimeei, în apropiere de Golful Sîvaș, potrivit lui Andrii Cerniak, de la principala direcție de informații a Ministerului Apărării din Ucraina.

Hodges, fost general, nu este de acord cu generalul Milley și spune că o ofensivă „este posibilă și cred că vor lucra pentru a fi la locul potrivit ca să înceapă acest lucru în mod deliberat încă din ianuarie”.

„De acum și până atunci, vor continua să izoleze Crimeea, urmărind din nou podul Kerci și, de asemenea, podul terestru care își are originea în Rostov și care se întinde de-a lungul coastei nordice a Mării Azov, coborând prin Mariupol și Melitopol și până în peninsulă. Ucrainenii vor căuta să lovească podul și legătura terestră, o formă de tactică de asediu din secolul al XVIII-lea”, a adăugat el.

Aceste tactici de asediu, spune el, vor fi însoțite de utilizarea îndrăzneață a armelor de înaltă tehnologie. „Marina americană a depus mult efort de dezvoltare în sistemele maritime fără pilot și să văd ce au făcut ucrainenii cu atacurile în roi de drone m-a impresionat foarte mult”, a spus el.

Ucrainenii, prezice el, vor încerca „să lupte pentru a-și croi drum peste istm atunci când condițiile vor fi potrivite”, adăugând: „Acest lucru se va reduce la un test de voință și la un test de logistică”.>>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here