Părintele ”particulei lui Dumnezeu”, fizicianul Peter Higgs, a murit la vârsta de 94 de ani

Sursa: X.com

Fizicianul britanic Peter Higgs, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 2013 pentru lucrările sale cu privire la ”bosonul lui Higgs”, o particulă elementară considerată cheia de boltă a structurii fundamentale a materiei, a murit luni la vârsta de 94 de ani, anunţă marţi Universitatea din Edinburgh, relatează AFP.

”S-a stins liniştit acasă, luni, la 8 aprilie, în urma unei scurte boli”, a anunţat într-un comunicat universitatea unde omul de ştiinţă a fost mult timp profesor, potrivit News.ro.

Peter Higgs a fost distins cu Premiul Nobel pentru Fizică în 2013, împreună cu belgianul François Englert.

Ei au fost recompensaţi pentru că au pus bazele teoretice, începând din 1964, care aveau să conducă la descoperirea bosonului (BEH) în 2012, la laboratorul elveţian CERN.

”PARTICULA LUI DUMNEZEU”

Bosonul lui Higgs este considerat de fizicieni cheia de boltă a structurii fundamentale a materiei, o particulă elementară care le conferă masa multor altora, potrivit teoriei ”modelului standard”.

În eforturile de popularizare a acestei descoperiri, bosonul a fost supranumit ”particula lui Dumnezeu”, deoarece el se află peste tot şi este deosebit de insesizabil.

”Peter Higgs era o persoană remarcabilă, un om de ştiinţă cu adevărat dotat, a cărui viziune şi imaginaţie ne-au îmbogăţit cunoştinţele despre lumea care ne înconjoară”, subliniază, citat în comunicat, directorul Universităţii din Edinburgh, Peter Mathieson.

”Munca sa de pionier a motivat mii de cercetători, iar moştenirea sa va continua să inspire mulţi alţii în generaţiile viitoare”, dă el asigurări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here