Partenerul de afaceri al lui Gigi Becali, Teia Sponte, are coronavirus

Gigi Becali este în alertă după ce unul dintre cei mai buni prieteni ai săi, Teia Sponte, a fost depistat cu coronavirus.

Potrivit surselor AntenaSport, omul de afaceri a fost confirmat pozitiv şi este internat în spital. De asemenea, mai mulţi membri ai familiei lui Teia Sponte au contractat virusul şi se află sub supraveghere medicală.

Teia Sponte este omul care a susţinut financiar FCSB, între 2013 şi 2015, perioadă în care Gigi Becali a fost la închisoare. Partenerul patronului roş-albaştrilor nu a ocupat nicio funcţie oficială la club din 2007 încoace. El a fost implicat şi în cazul „Valiza”, fiind reţinut în mai 2008, când Gigi Becali a vrut să-i motiveze pe cei de la U Cluj, înaintea unui meci cu CFR-ul, cu suma de 1,7 milioane de euro.

Omul de afaceri Teia Sponte a intrat în topul celor mai bogaţi români, după ce a reuşit să vândă, la începutul lui 2016, terenul de 48 de hectare al fostului IAS Mogoşoaia companiei Vastint România, divizia imobiliară a grupului Inter IKEA, pentru o sumă estimată de revista Capital la circa 48 mil. euro.

Agro Industriala Mogosoaia (fosta firmă agricolă IAS Mogoşoaia) a fost privatizată în 2000, majoritatea acţiunilor firmei fiind cumpărate de Asociaţia Salariaţilor. Teia Sponte, ca fost angajat, a reuşit în câţiva ani să dobândească controlul asupra firmei.

Potrivit dezvăluirilor făcute de România Liberă În anul 1997, Ministerul Agriculturii a avizat un schimb de terenuri dintre SCAI Mogoșoaia (fosta IAS Mogoșoaia, la care s-au adăugat terenurile Gospodăriei PCR) și MApN, din care o parte a ajuns tot în posesia lui George Becali, iar o altă parte s-a folosit pentru retrocedări speciale. Unul dintre beneficiarii speciali ai acestui schimb este fostul președinte Emil Constantinescu, care a negat, însâ, că și-ar fi vândut terenurile lui Becali.

Bunicii fostului președinte Emil Constantinescu au avut, înainte de instalarea regimului comunist, 30.000 de metri pătrați de teren în cartierul bucureștean Pipera. Terenul a fost dat în administrarea MApN și a SCAI Mogoșoaia, iar acolo s-a construit o pistă a Aviației Civile, funcțională și în prezent. Emil Constantinescu a relatat pentru România Liberă că familia sa a făcut cerere de retrocedare încă din anul 1991, în baza Legii 18/1991. După trei ani, familia Constantinescu a obținut titlul de proprietate pe 5.000 de metri pătrați, în zona de lux de pe strada Iancu Nicolae, cartierul Pipera.

Problema este că zona în care familia Constantinescu a primit teren era revendicată, la rândul ei, de alti foști proprietari. Emil Constantinescu susține însă că nu a cunoscut acest amănunt. El a vândut imediat terenul, nu mai ține minte cui, dar sigur nu lui George Becali! Pentru restul de 25.000 de metri pătrați, familia Constantinescu a primit acțiuni la SCAI Mogosoia SA, așa cum au primit foștii proprietari care au avut terenuri în Pipera. Au primit teren doar cei care au acceptat să-l vândă imediat

Nu toți foștii proprietari au avut însă norocul familiei Constantinescu să primească acei 5.000 de metri pătrați pe luxoasa strada Iancu Nicolae. Spre exemplu, Viorica Tomescu, fostă vecină cu bunicii lui Emil Constantinescu și moștenitoare, împreună cu familia sa, a 35.000 de metri pătrați de teren în Pipera, nu a fost pusă în posesia acelor 5.000 de metri pătrați, ci i s-au dat doar acțiuni la SCAI Mogoșoaia. Poate – crede ea – pentru că nu a fost de acord să vândă, așa cum a vândut familia Constantinescu. Ea știe că toți aceia care erau de acord să-și vanda terenurile și acțiunile lui Teia Sponte (directorul SCAI Mogoșoaia) sau membrilor și interpușilor familiei Becali erau pusi imediat în posesia fostelor proprietăți. Nu însă și foștii proprietari care refuzau să vândă și care au fost nevoiți să umble mult pe la instituțiile statului pentru a obține reconstituirea terenurilor, după cum rezultă din actele aflate în posesia jurnaliștilor de la România Liberă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here