Partidul lui Macron, înfrângere zdrobitoare în alegerile municipale. Verzii, neașteptații câștigători

Președintele Emmanuel Macron a suferit o nouă înfrângere politică, după cum arată rezultatul celei de-a doua runde a alegerilor municipale din Franța, notează The Guardian.

Cotidianul britanic scrie că partidul lui Macron nu a reușit să se impună în scrutin, iar acest eșec lovește în rating-ul de popularitate și așa scăzut al președintelui Franței.

Marii câștigători ai alegerilor sunt ecologiștii, însă, care au înregistrat o serie de victorii importante. De cealaltă parte, La Republique En Marche, partidul prezidențial, a suferit înfrângeri care arată că nu a reușit să se impună pe plan local.

În Paris, fotoliul de primar a fost câștigat din nou de Anne Hidalgo, după o luptă grea cu candidații dreptei. Hidalgo, membră a Partidului Socialist și susținută de verzi și de comuniștii francezi a mers pe o platformă ecologistă și anti-poluare în campania sa. După anunțul victoriei sale, Hidalgo a spus că parizienii au votat să transforme capitala franceză într-un oraș „ecologic, social și umanist”.

„Ați ales speranța, munca în echipă, un Paris care poate respire, care este un oraș mai bun în care să locuiți, un oraș care demonstrează solidaritate și nu lasă pe nimeni de izbeliște”, a spus ea într-un discurs scurt.

Alte orașe mari precum Lyon, Bordeaux, Strasbourg, Besançon, Poitiers, Annecy și Tours au fost câștigate de verzi. În Lille, socialista Martine Aubrey a reușit să câștige o luptă acerbă cu candidatul verde – diferența a fost de doar 227 de voturi.

Premierul francez, Edouard Philippe a reușit să păstreze fotoliul de primari din orașul Le Havre, din nordul țării, iar dacă planul lui Emmanuel Macron de a schimba guvernul se înfăptuiește, el ar putea să se întoarcă ceva mai devreme la cârma orașului.

Perpignan, un oraș din sudul țării, a fost câștigat de extrema dreaptă – Louis Aliot, un aliat politic al Marinei Le Pen a câștigat alegerile în acest oraș.

Scrutinul a fost marcat de pandemia de coronavirus și de un absenteism record din cauza fricii de contaminare. Prima rundă a avut loc pe 15 martie, la doar două zile înainte ca Franța să intre într-o carantină generalizată strictă care a durat două luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here