Foto: Inquam Photos / George Calin

Patriarhul Daniel intervine în scandalul interzicerii pelerinajului de Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru credincioşii care nu locuiesc în Iaşi și spune că este o ”măsură disproporționată, discriminatorie” şi luată ”fără o consultare prealabilă” cu Biserica Ortodoxă Română. Înaltpreasfințitul speră că „se va reveni cât mai curând asupra măsurii excesive de interzicere a pelerinajului de la Iași”. Aproximativ 300 de credincioşi s-au adunat vineri seara în fața Catedralei Mitropolitane din Iași, cerând să se renunțe la restricţii.

Patriarhia Română își exprimă deplina solidaritate cu toți credincioșii ortodocși care în aceste zile doresc să se roage ca pelerini Sfintei Cuvioase Parascheva, precum și cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, gazda profund responsabilă a pelerinajului anual de la Iași. Interzicerea în acest an a pelerinajului la Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru credincioşii care nu locuiesc în municipiul Iaşi este o măsură disproporționată, discriminatorie şi luată fără o consultare prealabilă cu Biserica Ortodoxă Română”, se arată într-un comunicat semnat de Patriarhul Daniel, publicat vineri seară pe site-ul Basilica.ro.

Arhiepiscopia Iaşilor s-a pregătit intens pentru întâmpinarea pelerinilor din acest an, ținând cont de toate măsurile sanitare aflate în vigoare, precizează sursa citată.

Patriarhul susține că această pregătire temeinică şi cooperarea cu autoritățile locale erau „o garanție că pelerinajul de la Iași sau apropiatul pelerinaj de la București, prilejuit de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, constituie, în acelaşi timp, un exerciţiu de protejare responsabilă a sănătăţii şi o manifestare a libertăţii religioase a unui popor eminamente religios”.

Măsurile restrictive ce se impun ca absolut necesare trebuie să aibă un solid temei legal, să fie justificate în mod transparent, argumentat şi nediscriminatoriu. Înţelegem că, în contextul epidemiologic de azi, regulile stricte referitoare la igienă, la purtarea măștii și la păstrarea distanței de 1,5 m între persoane se impun atât în spațiile liturgice, cât şi în afara acestora, pentru toţi credincioşii care participă la pelerinajul organizat oficial. Ne exprimăm speranța că, pentru cinstirea demnă şi responsabilă a Sfintei Cuvioase Parascheva, se va reveni cât mai curând asupra măsurii excesive de interzicere a pelerinajului de la Iași, printr-o înţeleaptă modalitate de coresponsabilitate şi colaborare între Stat şi Biserică, astfel încât toți pelerinii să se poată ruga Sfintei Parascheva în mod liber în aceste zile, cu respectarea strictă a tuturor măsurilor sanitare dispuse de autorităţile competente”, mai spune Patriarhul Daniel.

*Proteste în fața Catedralei Mitropolitane din Iași

Aproximativ 300 de credincioşi s-au adunat vineri după-amiază în fața Catedralei Mitropolitane din Iași și protestează cerând să se renunțe la restricţiile impuse de autorităţi pe timpul pelerinajului la moaştele Sfintei Parascheva.

Oamenii au venit cu pancarte, cu icoane și lumânări în mâini și au început să cânte imnuri religioase și să rostească rugăciuni. Mulți nu poartă mască și s-a creat o aglomerare de oameni în fața Catedralei. În plus, unii au instigat chiar la nerespectarea normelor igienico-sanitare impuse de pandemie. 

Protestatarii cer să fie lăsați la moaște și cei care nu sunt din Iași și spun că li se încalcă libertatea religioasă. 

Cu timpul, spiritele s-au încins în fața Catedralei. De la rugăciune și cântece religioase, protestatarii au trecut la discuții aprinse cu Jandarmeria. Forțele de ordine nu au intervenit, i-au lăsat pe oameni să își ducă la bun sfârșit acest manifest, în ciuda faptului că s-a creat o aglomerare de oameni și mulți nu poartă măști. Asta, în condițiile în care Iașiul se află pe locul 2 la nivel național în ceea ce privește rata de noi îmbolnăviri cu coronavirus, informează Digi24.

Între timp, s-a încheiat și ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, care a decis: nu se schimbă regula stabilită, aceea ca până pe 15 octombrie să nu fie permis accesul în Catedrală pentru credincioșii care nu au în buletin domiciliul în municipiul Iași. Au fost admise doar niște excepții, de natură organizatorică: personalul de la Ahiepiscopie, studenții de la Teologie și voluntarii care ajută la organizarea sărbătorii de Sfânta Parascheva.

Protestul vine după ce și Mitropolia Moldovei și Bucovinei a cerut anularea restricțiilor cu privire la desfășurarea pelerinajelor, după ce inițial a transmis autorităților locale de la Iași că renunță la toate evenimentele prilejuite de sărbătoarea Sfintei Parascheva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here