Patronii stației GPL din Crevedia, trimiși în judecată

Cei doi patroni ai firmei care deţinea staţia GPL la care s-a produs explozia de la Crevedia – soldată cu moartea a cinci persoane şi cu rănirea a peste 50, precum şi cu distrugerea sau avarierea mai multor imobile – au fost trimişi în judecată pentru distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, transmite News.ro.

Procurorul de caz din cadrul Secţiei de urmărire penală a dispus trimiterea în judecată, sub controlul judiciar, a lui Daniel Ionuţ Doldurea şi Cosmin Ionuţ Stângă.

Cei doi sunt acuzaţi de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru,  pentru că, în perioada 30 septembrie 2020-26 august 2023, în calitate de asociaţi şi administratori în drept şi în fapt ai unei societăţi comerciale, în mod sistematic, au promovat în cadrul societăţii o politică de funcţionare a acesteia grefată pe încălcarea repetată a dispoziţiilor legale în materia securităţii şi sănătăţii în muncă, precum şi a celor privind derularea operaţiunilor de alimentare, transport, transvazare şi depozitare cu combustibil GPL, la punctul de lucru neautorizat amplasat în comuna Crevedia, Şoseaua Bucureşti-Târgovişte nr. 231, judeţul Dâmboviţa.

”A fost autorizată şi impulsionată desfăşurarea de activităţi de descărcare a produsului GPL din cisterne auto, autorizate ADR, în rezervoare cisternă, neautorizate ADR, precum şi utilizarea unei pompe mobile improvizate, neautorizate, în condiţiile inexistenţei unor proceduri de lucru autorizate pentru realizarea activităţilor de descărcare/ încărcare GPL. Toate acestea s-au desfăşurat într-o locaţie neautorizată situată într-o zonă puternic populată, fapte ce au creat premisele producerii la data de 26 august 2023, în intervalul orar 18:48-21:46, a unei prime explozii urmată de un incendiu, în contextul apariţiei unui defect de etanşare pe unul dintre furtunurile de transvazare/alt reper, ce a condus la crearea unor nori de GPL în amestec cu aerul, în diverse concentraţii, inclusiv în domeniul de explozivitate – în conjuncţie cu o sursă eficientă de aprindere, precum şi premisele propagării incendiului şi producerii unei succesiuni de alte 8 explozii a unor nori de vapori. Astfel, a fost cauzat decesul a 5  persoane şi vătămarea corporală a 54  de persoane, precum şi  distrugerea şi degradărea unor bunuri imobile (8 case distruse total şi 80 distruse partial) şi mobile precum şi a unor lucrări, echipamente, instalaţii sau componente ale acestora”, transmite Parchetul ICCJ.

O altă acuzaţie esgte neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă pentru că,  în perioada 30 septembrie 2020 – 26 august 2023, în calitate de angajatori, nu au luat măsurile legale de sănătate şi securitate în muncă  – prevăzute în Hotărârea de Guvern nr. 1146/2006 privind cerinţele minime de securitate pentru utilizare în muncă de către lucrători a echipamentelor de muncă, în Hotărârea de Guvern nr. 1218/2006 privind stabilirea cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă pentru asigurarea protecţiei lucrătorilor împotriva riscurilor legate de prezenţa agenţilor chimici şi în Legea nr. 319/2006  privind securitatea şi sănătatea în muncă – deşi aveau îndatorirea de a lua aceste măsuri, generând prin conduita urmată un pericol iminent de producere a unui accident de muncă, aspecte care au determinat producerea, la data de 26 august 2023, a unui accident colectiv soldat cu decesul şi vătămarea corporală a mai multor persoane, aflate în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau în afara muncii.

Patronii firmei sunt acuzaîi şi de nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă întrucât, în calitate de angajatori, nu au respectat obligaţiile şi măsurile stabilite cu privire la securitatea şi sănătatea în muncă, prevăzute de H.G. nr. 1146/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă pentru utilizarea în muncă de către lucrători a echipamentelor de muncă şi de Legea nr. 319/2006 privind securitatea şi sănătatea în muncă, deşi aveau îndatorirea de a respecta aceste măsuri şi obligaţii.

”În condiţiile în care, în prealabil, împreună cu ceilalţi factori de decizie din cadrul societăţii elaborase în mod formal un set de măsuri care vizau activitatea acesteia în ansamblu, menit să ateste în mod artificial îndeplinirea obligaţiei de a asigura respectarea normelor de securitate şi sănătate în muncă privind componenta de utilizare a unor echipamente de muncă fără pericol pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor, în perioada 30 septembrie 2020-26 august 2023, au pus la dispoziţia angajaţilor societăţii, care desfăşurau activităţi lucrative clandestine la punctul de lucru neautorizat şi nedeclarat, o pompă mobilă improvizată, neautorizată şi afectată de vicii de funcţionare, determinându-i în mod activ pe angajaţii societăţii să o utilizeze în procesul de transvazare. S-a intervenit astfel efectiv în procesul muncii şi s-a alterat în mod iremediabil modalitatea sa de derulare, generând prin acţiunile întreprinse o stare de pericol iminent de declanşare a unui accident de muncă, care s-a şi concretizat prin producerea, în data de 26 august 2023, pe raza comunei Crevedia din judeţul Dâmboviţa, a unui accident colectiv soldat cu decesul şi vătămarea corporală a mai multor persoane, aflate atât în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, cât şi în afara muncii”, afirmă anchetatorii.

Totodată, prin acelaşi rechizitoriu s-a dispus trimiterea în judecată şi a firmei, la care cei doi inculpaţi aveau calitatea de asociaţi şi administratori în drept şi în fapt, pentru aceleaşi  infracţiuni.

”Prin actul de sesizare a instanţei, s-a solicitat judecătorului de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei Răcari menţinerea măsurilor asigurătorii instituite şi menţinute, având în vedere că subzistă temeiurile care au determinat luarea şi menţinerea acestor măsuri. Astfel, prin  ordonanţa din data de 6 septembrie 2023 s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra a 63 imobile aparţinând inculpatei persoană juridică, asupra unui imobil aparţinând unui inculpat şi asupra a 7 imobile aparţinând celui de al doilea inculpat. De asemenea, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a popririi asupra a 15 conturi bancare deţinute de către cei doi inculpaţi persoane fizice în vederea asigurării resurselor necesare pentru despăgubirea părţilor civile. Prin ordonanţa nr. 462/P/2023 din data de 28 decembrie 2023 s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului cu privire la bunuri mobile aparţinând persoanei jurdice, respectiv părţi sociale la mai multe societăţi”, precizează anchetatorii.

Șoimul lui Trump în materie de comerț pregătește terenul chiar și din închisoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here