Patru din cinci cârciumi s-au închis într-o comună din Iași după ce primarul a tăiat ajutoarele sociale

sursa: Google Maps

Într-o comună din Iaşi au fost închise patru din cele cinci baruri, iar în locul lor sunt magazine mixte, după ce primarul nu a mai dat ajutoare sociale. Neavând ce face, oamenii au început să muncească. „Au banul lor şi nu mai dau banii pe băutură, că toţi banii erau la crâşmă”, a spus edilul pentru Mediafax.

În comuna Costuleni, din judeţul Iaşi, din cinci baruri a mai rămas doar unul. Două s-au închis şi două s-au transformat în magazine mixte, după ce, de doi ani, numărul asistaţilor sociali, cei care erau clienţi fideli ai barurilor, a scăzut dramatic. Din toţi cei care primeau alocaţie de la primărie, doar 2% mai sunt acum pe statul de plată. Viorel Ursu a avut un magazin deschis timp de 19 ani, în comuna Costuleni, iar pe lângă produsele alimentare şi cele metalo-chimice pe care avea la vânzare, la magazinul lui Viorel Ursu oamenii puteau să se servească şi cu un pahar cu băutură.

Acum este închis, pentru că nu mai are cine cumpăra alcool, nici măcar „pe caiet”. „Magazinul este practic închis de vreun an de zile. Nu prea am mai avut clienţi. Au decedat foarte mulţi pensionari şi nu prea mai aveam vânzare, iar asistaţii sociali veneau şi ei, că oricum treceau prin zonă. Dădeam şi pe caiet, sigur că dădeam pe caiet, că altfel nu aveau bani. Lăsau cam 100 de lei pe lună, din 200 cât primeau ajutor social, de unde să dea mai mult?”, a povestit proprietarul pentru Mediafax.

Explicaţia e simplă: din 254 de asistaţi sociali câţi erau în vara lui 2016, acum în Costuleni mai sunt doar patru.

„Când am venit aici şi am văzut cine sunt beneficiari ai acestor ajutoare, tineri la 30-31 de ani, soţ şi soţie, am făcut anchete sociale la sânge, acasă, şi, bineînţeles că în urma acestor anchete ni s-a dat dreptul să le suspendăm primirea de alocaţii, având în vedere că unii aveau ba drujbă, ba cal şi căruţă şi ceva nu mergea”, a declarat, pentru Mediafax, Mirică Dodan, primarul comunei Costuleni, judeţul Iaşi.

Cei 254 de asistaţi făceau muncă în folosul comunităţii, iar primarul recunoaşte că după ce le-a tăiat ajutoarele sociale „şi-a tăiat craca de sub picior, deoarece a rămas fără muncitori. Doar că edilul a reușit să le găsească locuri de muncă celor mai mulți dintre foștii asistați social.

Au banul lor. Şi nu mai dau banii pe băutură, că toţi banii erau la crâşmă. Aveau deschis un cont, valoarea – cât avea de luat, 200 – 300 de lei din ajutorul social împreună cu soţia era înregistrată pe caiet la crâşmă. Când îi se termina debitul, gata, se oprea nu le mai dădea băutură. Venea următoarea lună, deschidea iar contul şi iarăşi îi găseai la crâşmă, nu în altă parte” , a explicat primarul.Veniturile foştilor asistaţi sociali au crescut considerabil după ce s-au dus la muncă.

Nu mai sunt certuri în familie, nu au timp. Dacă luau şi beau şi se duceau acasă, se băteau cu nevasta. Asta făceau sau se apucau şi făceau alte minuni. Câştigă destul de bine, la una dintre companiile la care lucrează mai mulţi, sub 2.000 de lei nu e niciun salariu, bani în mână. Aşa că dacă lucrează amândoi, soţ şi soţie, au 4.000 de lei, iar la ţară sunt nişte bani. Acuma mă felicită, îmi dau dreptate”, mai spune Mirică Dodan.

Edilul a fost ales în 2016 din partea UNPR. Bărbatul este născut în comuna Costuleni iar bunicul lui a fost vreme de 20 de ani primar acolo. La începutul anilor 1990, era unul dintre cei mai bogați oameni din Iași dar viața i s-a schimbat în 1995 când soția și copiii au fost implicați între accident de mașină. Copiii au scăpat dar femeia a murit. De atunci, a decis să-și investească banii în biserici. Apoi, când a văzut că în localitatea natală nu se întâmplă nimic, a decis să candideze.

„Tot ce figurează în declarația de avere este de pe vremea când eu eram om de afaceri. Afacerile mele au fost preluate de către copii și eu am intrat în administrație. Sincer, am momente când îmi pare rău. Și asta pentru că mă așteptam ca pe măsură ce le fac să vină și o satisfacție, dar din potrivă este o nemulțumire, chiar dacă le-am făcut drumurile. Mai mulți bani în buzunar aveam înainte, nu acum” a declarat Mitică Dodan într-un interviu pentru 7est.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here