Patru români repatriaţi din zona de focar a infecţiei cu coronavirus. Momentan sunt în carantină, în afara țării

Patru cetăţeni români au fost repatriaţi din China, din zona de focar a infecţiei cu coronavirus, unul fiind în carantină în Germania, iar ceilalţi trei în Franţa, transmite MAE. Totodată, misiunea diplomatică a oferit sprijin consular pentru trei marinari români aflaţi pe nave în diferite zone din China, pentru a pleca înainte de finalizarea contractelor, şi se află în contact cu studenţii români bursieri în această ţară.

Ministerul Afacerilor Externe precizează, luni, că în urma demersurilor făcute de instituţie, au fost repatriaţi, în 1 şi 2 februarie, prin activarea mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene, patru cetăţeni români din zona de focar a infecţiei cu coronavirus din Republica Populară Chineză.

„Unul dintre cetăţenii români a fost repatriat cu un zbor organizat de către Republica Federală Germania, iar ceilalţi trei cu un zbor organizat de către Republica Franceză. Demersurile de repatriere au fost sprijinite la faţa locului şi de către reprezentanţii misiunii diplomatice a Confederaţiei Elveţiene la Beijing”, arată MAE, într-un comunicat de presă.

Totodată, MAE, prin intermediul Ambasadelor României la Beijing, Paris şi Berlin, al Consulatelor Generale ale României la Bonn şi Marsilia, a întreprins demersurile necesare atât pe lângă toate autorităţile competente ale statelor membre ale Uniunii Europene, cât şi pe lângă autorităţile chineze pentru demararea şi facilitarea operaţiunilor de repatriere, având în vedere restricţiile de circulaţie impuse în zonă.

„De asemenea, Ambasada României la Beijing a păstrat legătura în permanenţă cu toţi cei patru cetăţeni români, inclusiv pe parcursul desfăşurării operaţiunilor necesare repatrierii, aceştia fiind informaţi cu privire la condiţiile de repatriere şi obligativitatea celor 14 zile de carantină pe teritoriul Republicii Federale Germania, respectiv al Republicii Franceze. În prezent, cei patru cetăţeni români se află în carantină”, precizează MAE.

Totodată, misiunea diplomatică a oferit sprijin consular pentru trei marinari români în vederea părăsirii navelor înainte de finalizarea contractelor, aceştia aflându-se pe vapoare în diverse zone din Republica Populară Chineză.

MAE arată că, în acelaşi timp, misiunea este în contact şi cu studenţii români bursieri care se află în acest stat în vederea acordării de asistenţă consulară, dacă este necesar, în contextul epidemiei cauzate de coronavirus.

Ministerul Afacerilor Externe mulţumeşte statelor membre UE implicate şi autorităţilor Confederaţiei Elveţiene pentru sprijinul oferit, precum şi autorităţilor chineze pentru buna colaborare în gestionarea situaţiei, şi menţionează că, prin Ambasada României la Beijing, rămâne în contact cu reprezentanţii misiunilor diplomatice ale celorlalte state membre UE acreditate în Republica Populară Chineză şi cu organismele europene relevante şi depune eforturi pentru identificarea altor cetăţeni români care ar putea fi prezenţi în zonă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here