Pegasus – foarte „marile urechi” ale poliției israeliene – Le Monde

Sursa: Facebook

Forțele de securitate ale statului evreu sunt acuzate că au folosit software-ul spion al NSO, fără mandat judecătoresc, împotriva unei multitudini de ținte, inclusiv contra protestatarilor anti-Netanyahu și activiștii pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, scrie Le Monde.

<< Poliția israeliană a folosit software-ul de supraveghere Pegasus, produs de compania NSO, pe scară largă, a dezvăluit luni (7 februarie) ziarul economic Calcalist. Multe dintre aceste presupuse interceptări telefonice, care nu fuseseră autorizate de instanțele de judecată, par a fi legate de ancheta care a dus la acuzarea fostului prim-ministru, Benyamin Netanyahu, pentru fraudă, corupție și abuz de încredere. Aceștia amenință că vor întrerupe procesul, în desfășurare din primăvara lui 2021, în timp ce domnul Netanyahu denunță „o zi neagră pentru Israel”.

Cu toate acestea, dezvăluirile merg dincolo de cazul domnului Netanyahu: ele atestă utilizarea de către poliție, din 2015, fără o reglementare clară, a unei tehnologii invazive, în cadrul anchetelor judiciare, precum și menținerea ordinii în fața demonstrațiilor.

Prin diversitatea sa, lista de ținte avansată de Calcalist dă o senzație de vertij. Include un număr de telefon înregistrat pe numele fiului domnului Netanyahu, Avner, care putea să fi fost folosit de mama lui, Sara Netanyahu. Include numărul soției magnatului mass-media Shaul Elovitch, Iris, aflată tot pe bancă în procesul fostului premier. Doi consilieri de presă ai domnului Netanyahu, oficiali ai site-ului de știri Walla și șefa companiei de telecomunicații Bezeq, precum și adjunctul acesteia. Dar și un șef de sindicat, fondatorul lanțului de supermarketuri Rami Levy, primarii din Netanya, Holon și Kiryat-Ata, precum și foști directori generali ai ministerelor justiției, transporturilor, trezoreriei și comunicațiilor.

„Să se asigure că nu există surprize”

Din această din urmă instituție, doi foști directori ar fi fost ascultați, inclusiv Shlomo Filber, unul dintre martorii cheie ai acuzării în procesul domnului Netanyahu. Audierea lui ar trebui să înceapă săptămâna viitoare. Aceste dezvăluiri detaliate, în sprijinul cărora Calcalist nu citează nici una dintre sursele sale, se extind asupra unui articol anterior publicat în ianuarie, care acuza poliția israeliană că folosește programul spion împotriva cetățenilor israelieni, fără mandat judecătoresc.

De atunci, poliția a înmulțit negările, înainte de a admite, săptămâna trecută, că a folosit tehnologii de spionaj informatic „fără mandat”. Luni, prim-ministrul Naftali Bennett a promis „un răspuns”. Ministrul Securității Publice, responsabil de poliție, a anunțat imediat formarea unei comisii guvernamentale de anchetă, condusă de un fost judecător.

Potrivit lui Calcalist, o unitate cibernetică a poliției a folosit în mod sistematic Pegasus pentru a spiona lideri protestelor de orice tip, „de teamă că ordinea publică va fi perturbată”. Au fost vizați manifestanții care au protestat sub ferestrele reședinței din Ierusalim a fostului premier, de mai bine de un an; persoanele cu dizabilități care au cerut o mai bună reprezentare în bugetul votat în 2021; evreii etiopieni care protestează împotriva maltratării lor de către poliție.

Coloniștii israelieni din Cisiordania au fost, de asemenea, vizați, deoarece așezările lor erau amenințate cu evacuarea. În fiecare dintre aceste cazuri, minimul a fost să furnizeze comandanților poliției naționale și raionale, la cererea acestora, locațiile demonstrațiilor, numărul de persoane așteptate, drumurile care ar putea fi blocate și „să se asigure că nu există surprize”.

Se pare că interceptări au fost efectuate și în cadrul investigațiilor privind suspiciunile de corupție sau scurgeri de informații către jurnaliști. Analiștii de poliție au putut accesa, spune Calcalist, mesajele și e-mailurile, aplicațiile și conversațiile țintelor lor. Apoi au transmis această informație, fără a preciza sursa, anchetatorilor, cu sarcinam pentru aceștia din urmă, de a o „albi” și a o verifica încrucișat, prin alte mijloace, pentru a o ace utilizabilă în justiție.

Teren minat

Potrivit Calcalist, astfel de interceptări au început la o scară semnificativă după ce poliția a achiziționat software-ul Pegasus, începând cu 2015, sub conducerea șefului instituției de atunci, Roni Alsheikh. Fost numărul doi al Shin Bet, serviciul de informații interne, fără experiență în poliție, domnul Alsheikh părea o alegere heterodoxă.

Domnul Netanyahu l-a ales el însuși pe acest om de dreapta, profund religios, care a trăit multă vreme într-o colonie din Cisiordania. Totuși, departe de a se dovedi un „credincios” al premierului, domnul Alsheikh și-a trimis anchetatorii, de la începutul lui 2016, în căutarea martorilor care astăzi depun mărturie împotriva domnului Netanyahu.

Comisia de anchetă anunțată de guvern va funcționa pe un câmp minat. NSO este o companie privată, dar lucrează îndeaproape cu statul israelian. Ministerul Apărării autorizează vânzările de Pegasus către state, inclusiv unele care l-au folosit pe scară largă împotriva apărătorilor drepturilor omului, oponenților și jurnaliștilor (Emiratele Arabe Unite, India, Ungaria etc.), după cum au arătat Le Monde și redacțiile „Proiect Pegasus”, coordonat de Forbidden Stories, în vara anului 2021. Aceste vânzări au însoțit sistematic o politică de influență a domnului Netanyahu cu aceste regimuri.

Este greu de imaginat că această comisie își extinde activitatea la utilizarea masivă și de lungă durată a tehnologiilor interne de supraveghere a informațiilor în teritoriile palestiniene ocupate. În noiembrie, cercetătorii în securitatea computerelor au detectat urme de infecție cu Pegasus în telefoanele apărătorilor drepturilor omului palestinieni. Chiar și limitată la utilizarea unor astfel de metode de către poliția din Israel, ancheta comisiei va fi urmărită îndeaproape în Europa, unde, potrivit informațiilor Le Monde, multe servicii de poliție sunt clienți ai software-ului NSO Group. >>

CEPA: Lukașenko a capitulat. Belarusul este la un pas de-a fi anexat de Rusia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here