Pericol de război în apropierea României? Rusia dezminte o eventuală invazie a Ucrainei pentru a obţine acces la Nipru

Moscova a dezminţit informaţiile apărute recent în presa ucraineană legate de intenţia Rusiei de a invada sudul Ucrainei pentru a obţine accesul la Nipru şi a putea alimenta astfel peninsula Crimeea cu această sursă de apă, informează agenţia de stat rusă TASS, preluată de Agerpres.

Este o prostie absolută şi o escaladare artificială a isteriei antiruseşti în Ucraina, care în niciun caz nu ajută la rezolvarea situaţiei din sud-estul Ucrainei” (Donbas), a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Anterior, comandantul marinei militare ucrainene, contraamiralul Aleksei Neijpapa, a declarat că Ucraina îşi consolidează flota militară şi se pregăteşte pentru o eventuală confruntare maritimă pe scară largă cu Rusia, notează TASS, citând ziarul ucrainean Dumskaia.net.

Neijpapa a numit începutul reabilitării Canalului Crimeea-Nord dinspre Federaţia Rusă drept un posibil semnal de alarmă că situaţia s-ar putea deteriora.

De îndată ce vom fi siguri că s-au început lucrările de reconstrucţie a canalului în Crimeea, când vor începe să se scurgă aici resurse financiare trimise de Imperiul rus (da, eu numesc aşa Rusia), acesta va fi un semnal clar că Moscova se pregăteşte de o confruntare pe scară largă. Şi atunci va trebui să răspundem provocării”, a declarat Neijpapa.

Într-un interviu recent, Ben Hodges, general american în rezervă şi fost şef al armatei SUA în Europa, nu a exclus ca, în septembrie, sub pretextul unei „crize umanitare”, Kremlinul să întreprindă o invazie militară în regiunea Herson din cauza secetei şi a penuriei grave de apă în Crimeea, conform mass-media ucrainene.

Comentând această declaraţie, vicepremierul ucrainean pe probleme de reintegrare a teritoriilor temporar ocupate, Oleksi Reznikov, a subliniat că armata ucraineană este pregătită să dea o ripostă în cazul în care va exista o încălcare a liniei de contact, care trece prin regiunea Herson.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here