Persoanele care se vaccinează nu vor mai sta în carantină dacă intră în contact cu un pacient cu COVID-19

Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 nu mai trebuie să stea în izolare 14 zile dacă intră în contact direct cu un bolnav, a declarat marți directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din INSP, Adriana Pistol.

E logic ca o persoană vaccinată și sănătoasă imunologic să nu mai fie carantinată. Se vor mai relaxa unele tipuri de măsuri”, a spus Adriana Pistol într-o conferință de presă organizată, marți, la Guvern, de către autoritățile implicate în campania de vaccinare în România.

Ea a spus că definiția contactului direct va fi modificată.
Directorul CNSCBT a precizat că măsura exceptării de la carantină va fi aplicată în cazul persoanelor care au făcut și cea de a doua doză de vaccin, adică rapelul, și care intră în contact cu un pacient cu COVID.

Despre riscul de transmitere a virusului de către persoane vaccinate, coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a spus, în aceeași conferință de presă, că riscul este mai mult teoretic.

Riscul este mai mult teoretic, având în vedere că persoanele vaccinate cu cele două doze la circa 7-10 zile de la efectuarea rapelului au răspuns imun protector. Din acest punct de vedere, poate să existe un nivel mic al replicării virale doar la nivelul nazo-faringelui, la poarta de intrare.

Estimăm că riscul de transmitere este substanţial scăzut, nu ne aşteptăm să existe aceste situaţii”, a spus medicul militar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here