Peste 50 de persoane au fost arestate anul acesta pentru incendiere intenţionată în Portugalia

Sursa: Pixabay

Devastatoarele incendii de pădure care au avut loc în ultimele zile şi săptămâni în Portugalia au fost cauzate de nepăsare şi incendieri intenţionate, potrivit guvernului portughez, informează miercuri dpa, citată de Agerpres.

Mai mult de 50 de persoane au fost arestate anul acesta, până la mijlocul lui iulie, sub suspiciunea că au dat declanşat incendii de pădure, a anunţat marţi ministrul de interne portughez Jose Luis Carneiro în faţa unei comisii parlamentare de anchetă.

Numărul persoanelor arestate a fost cu 20 mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, a subliniat ministrul.

Potrivit constatărilor autorităţilor, doar 23% dintre toate incendiile din Portugalia au avut cauze pur naturale, a adăugat Jose Luis Carneiro. În jur de 60% au fost cauzate de nepăsare în acţiuni în care este utilizat focul, precum fumatul, grătarele sau focurile de tabără.

Potrivit lui Carneiro, 13% dintre incendii au fost declanşate în mod deliberat. Restul de 4% au fost provocate de utilizarea maşinilor agricole, a explicat ministrul.

Portugalia depune toate eforturile posibile pentru a sensibiliza societatea cu privire la riscuri şi a lua măsuri preventive, a mai spus oficialul portughez.

Potrivit agenţiei de conservare a naturii ICNF, incendiile au distrus deja aproape 60.000 de hectare în Portugalia în numai şase luni şi jumătate, de peste două ori mai mult decât în tot anul trecut (28.415 hectare).

Anul acesta, izbucnirea şi extinderea incendiilor de pădure au fost cauzate mai degrabă de seceta care durează de luni de zile, cu perioade de caniculă extrem de intense şi, mai recent, de rafale de vânt puternice, potrivit Agenţiei de Protecţie Civilă.

Şase incendii majore erau active marţi seara în diferite părţi ale Portugaliei, pentru combaterea lor fiind mobilizaţi peste 900 de pompieri, potrivit canalului public de televiziune RTP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here