Piața neagră ChatGPT din China este în plină expansiune

Yuxin Guo este masterandă la o universitate din Beijing. Timp de câteva luni, a urmărit discuțiile online despre ChatGPT, instrumentul de inteligență artificială generativă care produce un limbaj aproape natural ca răspuns la solicitări de text. Un videoclip pe care l-a găsit pe platforma de socializare Weibo arăta cum studenții din SUA foloseau această tehnologie pentru a scrie lucrări de cercetare. În februarie, ea a decis în cele din urmă să o încerce pe cont propriu, scrie Wired.

„Am devenit curioasă pentru că atât de mulți oameni vorbesc despre ea”, spune Guo, „deși nu mulți oameni par să știe în mod clar cum să o acceseze”.

ChatGPT nu este disponibil în China – nu este blocat, dar OpenAI, care a creat instrumentul, nu l-a făcut disponibil acolo – așa că Guo a intrat pe Taobao, cel mai mare site de comerț electronic din China, unde sute de mii de comercianți oferă orice, de la carcase pentru iPhone la permise de conducere străine.

Conexiunile ChatGPT au devenit o marfă foarte populară pe Taobao, la fel ca și numerele de telefon străine – în special cele virtuale care pot primi coduri de verificare. La începutul lunii februarie, o simplă căutare pe platformă a dat peste 600 de magazine care vindeau logini, cu prețuri cuprinse între 1-30 RMB (0,17-4,28 USD). Unele magazine au realizat mii de vânzări. Pe WeChat de la Tencent, a apărut o piață înfloritoare pentru imitațiile ChatGPT – în principal prin intermediul unor mini-programe (subaplicații pe platformă) precum „ChatGPT Online”. Acestea le oferă utilizatorilor o mână de întrebări gratuite înainte de a percepe taxe pentru timpul petrecut folosind un chatbot. Cele mai multe dintre acestea sunt intermediari – ele pun întrebări lui ChatGPT pentru utilizatori și apoi trimit răspunsurile înapoi. Pe Baidu, cel mai mare motor de căutare din China, întrebarea „Cum să folosești ChatGPT în China” a fost în mod constant în tendințe timp de câteva săptămâni.

Amploarea pieței negre pentru accesul la ChatGPT și proliferarea imitatorilor arată cât de mare este cererea latentă de produse de inteligență artificială generativă în China, dar și provocările cu care se confruntă companiile care doresc să le dezvolte. Natura „cutiei negre” a inteligenței artificiale generative face ca rezultatele unui chatbot să fie greu de prezis, ceea ce ar putea fi periculos în cadrul internetului chinezesc puternic controlat.

„Marile companii chinezești care dezvoltă un produs asemănător ChatGPT pun presiune pe două dintre cele mai mari priorități ale guvernului chinez: poziția de lider în domeniul inteligenței artificiale și controlul asupra informațiilor”, spune Matt Sheehan, cercetător la Carnegie Endowment for International Peace, care studiază ecosistemul de inteligență artificială din China.

Giganții chinezi din domeniul tehnologiei s-au grăbit să ajungă din urmă OpenAI și să își lanseze propriile produse pe piață – deși mai mulți dintre ei lucrau de ani de zile la modele lingvistice de mari dimensiuni.

Pe 7 februarie, Baidu a anunțat că va lansa robotul Ernie („Wen Xin Yi Yan” în chineză) pentru teste interne în luna martie. Botul se va baza pe Ernie 3.0-Titan, un model lingvistic mare pe care Baidu îl dezvoltă din 2019.

Baidu spune că chatbotul va fi capabil să dea răspunsuri conversaționale la solicitări în limba engleză și se va concentra în principal pe încercarea de a înțelege nuanțele limbii chineze. În cele din urmă, acesta va fi integrat în motorul de căutare al companiei și în asistentul vocal Xiaodu și va fi utilizat în afacerile sale AI Cloud și Apollo de conducere autonomă, a declarat directorul general al Baidu, Robin Li, în cadrul apelului de profit al companiei pentru trimestrul 4 din 2022.

În ziua în care Baidu a făcut anunțul, acțiunile sale au urcat cu 15% la bursa din Hong Kong.

La o săptămână după vestea lui Baidu, iFlyTech, o companie de inteligență artificială cunoscută pentru sistemele de recunoaștere a vocii, și-a anunțat propriul robot de inteligență artificială. iFlyTech a declarat că va lansa robotul în luna mai și că este „foarte încrezătoare că va realiza un salt tehnologic înainte similar cu ChatGPT”. La 27 februarie, Tencent a anunțat că a format o nouă echipă internă pentru a dezvolta alternativa sa la ChatGPT, HunyuanAide. Între timp, companiile de comerț electronic Alibaba și JD.com și gigantul de jocuri NetEase au declarat că lucrează la chatbots AI.

Wang Huiwen, cofondator al gigantului Meituan, care livrează mâncare, a ieșit la pensie în februarie, postând pe platforma de socializare Jike că recrutează personal pentru a construi un concurent al OpenAI. El a spus că a obținut 230 de milioane de dolari în fonduri de capital de risc, pe lângă 50 de milioane de dolari din banii proprii, pentru a finanța proiectul.

Guvernul chinez a recunoscut, de asemenea, importanța dezvoltării IA generative. O carte albă publicată la 13 februarie de Biroul Municipal de Economie și Informații din Beijing, care găzduiește și reglementează un număr mare de startup-uri chineze de IA, a promis să ajute „firmele naționale de top în crearea unor modele concurente la ChatGPT”.

„Fruntașul cursei pentru a construi un ChatGPT autohton în China va fi reprezentat de companiile care au pus deja bazele construirii unor modele mari de tip GPT-3”, spune Jeffery Ding, profesor asistent de științe politice la Universitatea George Washington, referindu-se la familia GPT-3 de modele lingvistice mari care stau la baza ChatGPT. Baidu, Huawei, Inspur și Tencent au construit aceste modele, spune Ding, și s-ar putea să nu fie prea departe de companiile americane.

Liu Jun, vicepreședinte senior al Inspur Information și director general de IA, a declarat pentru WIRED că modelul Yuan 1.0 al Inspur are 245,7 miliarde de parametri și un set de date de 5 TB, iar acum se mândrește cu o comunitate de dezvoltatori open source cu peste 3.000 de membri. Potrivit unui document publicat în 2021 de Baidu, Ernie 3.0 Titan are 260 de miliarde de parametri și un set de date de 4 TB. Prin comparație, GPT-3 de la OpenAI are aproximativ 175 de miliarde de parametri.

Huawei, Baidu și Tencent nu au răspuns la solicitarea WIRED pe acest subiect.

În ciuda faptului că a fost instruit aproape în întregime în limba engleză, ChatGPT a demonstrat capacitatea de a produce un text în chineză rezonabil de fluent, dar o face încet, cu un decalaj de cinci secunde față de limba engleză, potrivit testelor efectuate de WIRED pe versiunea gratuită. Utilizatorii au subliniat pe rețelele de socializare că textul încă sună ca și cum ar fi fost tradus.

Acest lucru ar putea fi din pricină că există încă puțin material pentru ca modelele să caute date, în ciuda dimensiunii enorme a internetului chinezesc. „Lipsa unui text chinezesc de bună calitate ar putea fi o problemă”, spune Ding, subliniind că există de două ori mai multe intrări Wikipedia în limba engleză decât în chineză.

Trăsăturile lingvistice ale limbii au făcut ca, din punct de vedere istoric, construirea de programe în limbaj natural să fie o provocare. Chineza este adesea mai contextuală decât engleza și folosește mai multe expresii idiomatice și metafore complexe. Cu toate acestea, începând din 2017, dezvoltarea rețelelor neuronale „transformatoare”, care sunt capabile să învețe contextul din seturile de date, a ajutat cercetătorii să depășească această problemă.

„Natura puternic contextuală a limbii chineze obișnuia să creeze obstacole în procesarea limbajului natural”, spune Thomas Qitong Cao, doctorand la Universitatea Stanford, care studiază comportamentul politic și internetul. „Dar decalajul dintre limbi s-a redus semnificativ în era modelelor lingvistice mari pre-instruite”.

Cao spune că provocările legate de antrenarea modelelor de inteligență artificială în limba chineză testează dimensiunea și calitatea seturilor de date, precum și puterea de calcul.

Companiile vor trebui să se confrunte, de asemenea, cu cenzura guvernamentală a subiectelor pe care le consideră sensibile. Platformele de socializare din China folosesc deja o combinație de algoritmi și moderatori umani pentru a monitoriza conținutul și a elimina tot ceea ce încalcă regulile guvernamentale privind ceea ce este sau nu permis.

Companiile de tehnologie vor trebui să monitorizeze îndeaproape rezultatele chatboților, o sarcină care va implica probabil angajarea de moderatori umani. „Probabil că vom vedea acest tip de cenzură dependentă de oameni, în combinație cu alte tactici, cum ar fi blocarea cuvintelor-cheie, fiind utilizată în chatboții cu impact public”, spune Cao.

O investigație realizată de Time a descoperit că OpenAI plătește muncitorii kenyeni cu mai puțin de 2 dolari pe oră pentru a face ChatGPT mai puțin toxic.

Cu toate acestea, natura chatboților, ale căror rezultate nu pot fi întotdeauna anticipate sau controlate de creatorii lor, înseamnă că este inevitabil ca întreprinderile să aibă probleme, potrivit lui Sheehan de la Carnegie Endowment.

„[Există] două legi publice privind inteligența artificială care se concentrează pe algoritmi de recomandare și, respectiv, pe deepfakes, ceea ce demonstrează că guvernul chinez are ca prioritate principală monitorizarea conținutului pe care oamenii îl consumă online”, spune Sheehan. „Conținutul generat de IA intră în această categorie și ar fi de așteptat ca firmele care încearcă să își creeze propriile ChatGPT-uri să întâmpine probleme cu Administrația spațiului cibernetic din China.”

Platformele tehnologice chineze au început să ia măsuri drastice împotriva accesului pe piața neagră a ChatGPT. La sfârșitul lunii februarie, WIRED a constatat că cuvintele-cheie „ChatGPT” și „OpenAI” au fost interzise pe Taobao. Pe WeChat, „ChatGPT Online” și serviciile similare au fost redenumite cu nume cu rezonanță neutră, precum „AI Smart Chat”.

Nu sunt disponibile date care să arate numărul de utilizatori ChatGPT din China care au reușit să găsească soluții de rezolvare a restricțiilor, dar proliferarea punctelor de acces pe sub masă a oferit cel puțin câteva cazuri de utilizare pentru inteligența artificială generativă.

Echo Liu, un manager de produse tehnice, a plătit 189 RMB (27,50 dolari) pentru un cont OpenAI cu ChatGPT Plus, un serviciu pilot de abonament care oferă utilizatorilor acces prioritar. „Sunt deosebit de uimită de capacitatea ChatGPT de a explica limbajul complex într-un limbaj simplu”, spune ea. Liu a făcut upgrade la ChatGPT Plus după ce s-a confruntat cu răspunzuri întârziate în timp ce vorbea cu ChatGPT în chineză, iar acum încearcă să învețe codare prin intermediul acestuia.

O serie de mici antreprenori care vând în străinătate au integrat deja ChatGPT în activitatea lor de zi cu zi.

Tao Ye, proprietarul unui serviciu de logistică globală numit OL Warehouse, a declarat pentru WIRED că firma sa a început deja să folosească ChatGPT în interogările clienților la scară mică. „Lăsăm ChatGPT să scrie mesaje de serviciu pentru clienți – și a dat rezultate bune”, spune el.

Rachel, care conduce un mic site de comerț electronic destinat publicului vorbitor de limba engleză și care a cerut să fie identificată doar cu prenumele pentru a evita controlul oficial, spune că a folosit sistemul pentru a ajuta la redactarea textelor. Pe platforma de socializare de lifestyle RED, postarea lui Rachel care prezintă modul de integrare a ChatGPT în comerțul electronic transfrontalier a fost apreciată de peste 2.000 de ori. Ea obișnuia să angajeze un scriitor independent cu sediul în India pe site-ul de microtasking Fiverr pentru a-i scrie articolele de pe blog pentru 20 de dolari bucata, dar acum a decis să treacă la utilizarea completă a ChatGPT.

„Scrierea descrierilor de produse și a postărilor de pe blog în limba engleză corectă era o pacoste pentru mine”, spune ea. „ChatGPT a accelerat acum drastic procesul de listare și comunicarea noastră.”

Război tăcut împotriva capitalului uman. Rușii lăsați moștenire de Rusia lui Putin: mai puțini, mai needucați, mai abrutizați

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here