Pista înşelătoare a inflaţiei

Sursa: Pexels

„Departe de a semnala revenirea unei inflații semnificative, creşterea temporară a preţurilor corespunde aşteptărilor existente în cazul redresării care urmează unei închideri a economiei. Dacă aceste temeri ambulante privind inflaţia urmăresc propria agendă sau, pur și simplu, sunt pripite, atunci ele nu ar trebui să fie luate în considerare”, scrie Joeseph E. Stiglitz, pentru Project Syndicate.

<< Creșterile ușoare ale ratei inflației, în Statele Unite și Europa, au declanșat anxietăți pe piața financiară. A riscat administrația președintelui SUA, Joe Biden, să supraîncălzească economia cu pachetul său de salvare de 1,9 trilioane de dolari și planurile de cheltuieli suplimentare pentru investiții în infrastructură, crearea de locuri de muncă și consolidarea familiilor americane?

Astfel de preocupări sunt premature, având în vedere incertitudinea profundă cu care încă ne confruntăm. Nu am mai trecut niciodată printr-o criză indusă de pandemie, cu o recesiune disproporționat de abruptă în sectorul serviciilor, o creștere fără precedent a inegalității și rate crescânde de economii. Nimeni nu știe nici măcar dacă sau când va fi îngrădit COVID-19 în economiile avansate, cu atât mai puțin la nivel global. În timp ce cântărim riscurile, trebuie să planificăm și toate situațiile neprevăzute. În opinia mea, administrația Biden a stabilit corect că riscurile de a face prea puțin depășesc riscurile de a face prea mult.

Mai mult, o mare parte a presiunii inflaționiste actuale provine din blocaje pe termen scurt pe partea ofertei, care sunt inevitabile la reluarea unei economii care a fost temporar închisă. Nu ne lipsește capacitatea globală de a construi mașini sau semiconductori; dar când toate mașinile noi folosesc semiconductori, iar cererea de mașini este înconjurată de incertitudine (așa cum a fost în timpul pandemiei), producția de semiconductori va fi restrânsă. Mai pe larg, coordonarea tuturor intrărilor de producție într-o economie globală integrată complexă este o sarcină extrem de dificilă pe care, de obicei, o luăm ca un dat pentru că lucrurile funcționează atât de bine și pentru că majoritatea ajustărilor sunt „la limită”.

Acum că procesul normal a fost întrerupt, vor exista sughițuri, iar acestea se vor traduce în creșteri de preț pentru un produs sau altul. Dar nu există niciun motiv să credem că aceste mișcări vor alimenta așteptările privind inflația și vor genera astfel un impuls inflaționist, mai ales având în vedere capacitatea globală în exces din întreaga lume. Merită să ne amintim cât de recent unii dintre cei care avertizează acum cu privire la inflație din cauza cererii excesive vorbeau despre „stagnarea seculară” născută din cererea agregată insuficientă (chiar și la o rată a dobânzii zero).

Într-o țară cu inegalități profunde, de lungă durată, care au fost expuse și exacerbate de pandemie, o piață a muncii strânsă este exact ceea ce a cerut medicul. Atunci când cererea de forță de muncă este puternică, cresc salariile din zonele de jos, iar grupurile marginalizate sunt aduse pe piața muncii. Desigur, etanșeitatea exactă a pieței actuale a forței de muncă din SUA este o chestiune de dezbatere, având în vedere rapoartele privind lipsa forței de muncă, în ciuda locurilor de muncă rămase semnificativ sub nivelul anterior crizei.

Conservatorii dau vina pe excesiv de generoasele beneficii pentru şomaj. Dar studiile econometrice care compară oferta de forță de muncă în toate statele SUA sugerează că aceste tipuri de efecte de descurajare a forței de muncă sunt limitate. Și, în orice caz, ajutoarele extinse de șomaj se vor încheia în toamnă, chiar dacă efectele economice globale ale virusului vor persista.

În loc să intrăm în panică din cauza inflației, ar trebui să ne îngrijorăm cu privire la ceea ce se va întâmpla cu cererea agregată atunci când vor seca fondurile furnizate de pachetele de ajutor fiscal. Mulți dintre cei care se află în partea de jos a veniturilor și a distribuției averii au acumulat datorii mari – inclusiv, în unele cazuri, mai mult de un an de restanțe la chirie, datorită protecției temporare împotriva evacuării.

Reducerea cheltuielilor efectuate de gospodăriile îndatorate este puțin probabil să fie compensată de cei de la vârf, dintre care majoritatea au acumulat economii în timpul pandemiei. Având în vedere că cheltuielile cu bunuri de folosință îndelungată pentru consumatori au rămas robuste în ultimele 16 luni, se pare că cei bogați își vor trata economiile suplimentare așa cum ar face cu orice alte câştiguri apărute din senin: ca pe ceva care trebuie investit sau cheltuit încet, pe parcursul mai multor ani. Dacă nu există noi cheltuieli publice, economia ar putea suferi din nou de o cerere agregată insuficientă.

Mai mult, chiar dacă presiunile inflaționiste ar deveni cu adevărat îngrijorătoare, avem instrumente pentru a diminua cererea (și utilizarea acestora ar consolida, de fapt, perspectivele pe termen lung ale economiei). Pentru început, există politica privind rata dobânzii a Rezervei Federale a SUA. Ultimul deceniu şi ceva al ratelor dobânzii aproape de zero nu a fost sănătos din punct de vedere economic. Valoarea deficitului de capital nu este zero. Ratele scăzute ale dobânzii denaturează piețele de capital declanșând o căutare a randamentului care duce la recompense de risc excesiv de mici. Revenirea la rate ale dobânzii mai normale ar fi un lucru bun (deși cei bogați, care au fost beneficiarii principali ai acestei epoci a dobânzilor super-mici, ar putea să nu fie de acord).

Cu siguranță, unii comentatori se uită la evaluarea raportului de risc al Fed și își fac griji că nu va acționa atunci când va fi necesar. Dar cred că declarațiile Fed au fost potrivite și am încredere că poziția sa se va schimba dacă și când evidenţa o va cere. Instinctul de a lupta împotriva inflației este încorporat în ADN-ul băncilor centrale. Dacă nei u văd inflația ca fiind problema cheie cu care se confruntă în prezent economia, nici tu nu ar trebui să faci asta.

Al doilea instrument este majorarea impozitelor. Asigurarea sănătății economiei pe termen lung necesită mult mai multe investiții publice, care vor trebui plătite. În SUA, raportul impozit-PIB este mult prea scăzut, în special având în vedere inegalitățile uriașe din America. Este urgentă o impozitare mai progresivă, ca să nu mai vorbim de mai multe taxe de mediu pentru a face față crizei climatice. Acestea fiind spuse, este perfect de înțeles că va exista o ezitare în introducerea de noi impozite în timp ce economia rămâne într-un stadiu precar.

Ar trebui să vedem în actuala „dezbatere privind inflația” exact ceea ce este ea: o temă care distrage atenţia de la esenţial şi care e ridicată de către cei care ar vrea să pună piedici eforturilor administrației Biden de a face față unora dintre problemele cele mai fundamentale ale Americii. Succesul va necesita mai multe cheltuieli publice. SUA sunt norocoase, în cele din urmă, să aibă o conducere la cârma economiei care să nu cedeze în fața falsificării. >>

Diplomaţia cu sens unic a Chinei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here