Planeta Bulgaria. De ce apar la bulgari partide de dreapta ca ciupercile după ploaie?

Cu zece luni înainte de alegerile parlamentare la termen, care trebuie să aibă loc în Bulgaria în martie 2021, pe scena politică are loc un reviriment vizibil, care a coincis și cu ridicarea restricțiilor legate de coronavirus, scrie Gheorghi Gheorghiev într-o analiză din publicația Duma.

  • Redăm analiza integrală, tradusă de Rador:

Fosta mână dreaptă a lui Boiko Borisov, Țvetan Țvetanov, a spus că se gândește dacă va participa la următoarele alegeri; Maia Manolova a declarat că va participa la alegeri cu mișcarea „Ridică-te.bg”; boss-ul fugar al jocurilor de noroc de la Sofia, Vasil Bojkov, a anunțat, de pe nisipurile din Dubai că va face un partid, pentru a răsturna „junta”; bancherul-fugar Țvetan Vasilev a spus de la Belgrad că „dacă Borisov poate să fie premier, de ce eu nu aș putea?”.

Sociologii de la Alpha Research și Market Links au acordat locul al treilea și al patrulea partidului lui Slavi Trifonov – „Există un astfel de popor”-, precum și intrarea în Adunarea Națională a acestuia, iar Partidul Socialist Bulgar (BSP) a organizat o întâlnire cu treizeci de partide și organizații de stânga, ca un prim pas spre „unitate și mobilizare pe stânga”, potrivit afirmațiilor liderului acestei formațiuni, Cornelia Ninova. Conform ambelor sondaje de opinie, făcute în vreme de coronavirus, BSP rămâne în urma GERB cu un procent de circa 7-8%, după ce, la începutul anului, au fost la aproape același procent.

Ar fi o greșeală să se creadă că aceste prognoze sociologice arată imaginea electorală reală, spun însă alți cunoscători ai tendințelor sociale, cum ar fi sociologul de la Gallup, Jivko Gheorghiev. Datele, strânse în vremea stării de urgență, când poporul se bazează pe autorități pentru a-l apăra de epidemie, pot fi percepute drept relative. Mai corect ar fi să așteptăm, pentru a se vedea care va fi impactul asupra societății al crizei economice inevitabile, care poate fi mai serioasă decât cea de la jumătatea anilor 90, grosso modo – toamna se numără bobocii.

Oricare ar fi însă noul rezultat la care se va ajunge, chiar dacă acesta va fi teoretic mai bun pentru socialiști, această împărțire a forțelor arată că „cel mai sărac și mai corupt stat din Uniunea Europeană”, după a numit Bulgaria zilele acestea Bloomberg, mizează pe stânga, pentru a își „reveni”.

Uitați – trei din cei patru potențiali viitori noi participanți la alegeri – Țvetanov, Bojkov, Trifonov – cu greu pot fi suspectați de simpatii de stânga. Manolova va căuta adepți pe axa stânga-centru, nu ne-ar mira să atragă și o parte din așa-numita dreaptă urbană. Dacă îi avem în vedere și pe cei anti-GERB, este foarte probabil să atragă voturi de la BSP. Între actorii politici importanți de până acum de dreapta din Bulgaria este și GERB, sunt și liberalii de la Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți, și conglomeratul patriotic, și partidele corporative, și „Da, Bulgaria”, în compania diferitelor formațiuni de la Uniunea Forțelor de Dreapta. În Bulgaria, ce nonsens european, chiar și verzii sunt de dreapta, la fel și fermierii. În stânga, între formațiunile importante electoral, a rămas doar BSP, un partid bântuit de curente interne de partid.

Cel mai sărac stat din UE, cu cele mai mari inegalități sociale, la capătul a orice vă vine în minte, în fruntea mortalității și a îmbătrânirii populației, găsește posibilitatea de a crea încă un partid de dreapta și/sau corporativ-oligarhic, dar nu și să dea o mișcare de stânga, care să corespundă așteptărilor acestei părți a populației, care să recunoască BSP ca propriul partid. În Europa există asemenea exemple – în Grecia vecină, în Spania, în Germania au apărut mișcări radicale de stânga, urmare a căutărilor sociale, a nemulțumirilor din cauza activității formațiunilor socialiste tradiționale.

Partide precum Syriza, Die Linke, Podemos joacă un rol important în viața politică, răspund căutărilor sociale pentru dreptate din cauza inegalităților și servesc drept corecție vechilor partide socialiste mari. Dar asta este acolo, în Vest. Aici cei săraci și ferfeniți mizează pe cei care îi fură, pentru că pe „ăștia îi știm”, mizează pe naționalist-populiști, pentru a-i feri de țigani, migranți și gay-ii din Norvegia, că „altfel va fi foarte rău”, votează corporativ pentru partidele corporatiste, pentru că „ele ne dau pâinea”. Și toate acestea – proaspăt turnate cu două mâini de populism patriotic TV de Slavi Trifonov și cu un vârf de euroatlantism importat și un bob de răzbunare de la Țvetan Țvetanov.

Potrivit cunoscătorilor acestei probleme, în Bulgaria nu există conștiință de clasă, fapt din cauza căruia partidele de stânga nu sunt recunoscute. Însuși socialismul, înainte de 1989, spun ei, este „vinovat” că a creat o societate a micii burghezii în care nevoile de bază sunt satisfăcute. Dar acestea sunt explicații mult prea „filosofice”, chiar dacă ar fi adevărate. Pe alocuri mai banal, însă credibil, sună explicația că nu are cine să finanțeze partide de stânga, care apoi să solicite schimbarea radicală a sistemului, care să ducă la „deposedarea” binefăcătorului lor. Un alt posibil motiv este emigrația. Ea ne salvează în principal de explozia socială, dar și privează Bulgaria de o masă critică de nemulțumiți, care ar urma un partid radical de stânga.

Chiar dacă obținerea unei societăți mai echitabile este posibilă și în cadrul actualului sistem. Nevoia aceasta este resimțită și de cei mai odioși reprezentanți ai dreptei, când simt că în stat există tensiuni. Nu este întâmplător că puterea începe să preia direct teme de la BSP și de la stânga în ansamblu. Puțin probabil ca liderul PSE, Serghei Stanișev, să fi presupus cât de repede se va transforma în realitate așteptarea sa privind „un GERB tot mai social în următorii ani”, o previziune pe care el a făcut-o la sfârșitul lunii ianuarie.

El a spus că această transformare este una riscantă pentru BSP. Și iată, nu cu ani, ci cu câteva luni mai târziu, Borisov a vorbit despre reducerea TVA pentru industria ospitalității, pentru cărți, scutece, pireuri pentru copii. Omițând conștient că BSP a propus multă vreme asemenea măsuri, însă în cadrul unei politici sociale concrete. Asta pentru Borisov nu este politică, ci reacție a unui premier care simte o amenințare pentru supraviețuirea sa politică. Are de ce. Puterea a descins concomitent mai multe fronturi. Modelul „Borisov” se crapă la cusături, însă s-au luat măsuri pentru a nu se rupe.Nu este întâmplătoare roirea acestor partide de dreapta noi sau anunțate.

Dacă excludem exotica lui Borisov, celelalte sunt potențiale bastoane ale GERB în viitorul parlament, inclusiv partenerul lor secret – Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (DPS). Evident, Țvetanov sau altcineva poate teoretic să erodeze pozițiile GERB, dar acest lucru în ansamblu pentru modelul „Borisov” nu va fi fatal, pentru că probabil va fi compensat cu susținerea parlamentară a unor formațiuni vechi și noi precum “Există un astfel de popor” și a patrioților, care au șansa de a intra din nou în parlamentul de la Sofia. Partidul lui Trifonov va juca și un alt rol, la alegeri va fura voturilor nemulțumiților de la GERB, care altfel ar ajunge la o altă formațiune, precum cea a doamnei Maia Manolova sau în proiecte de dreapta.

Proiecte. Aceasta este una din marile probleme. În Bulgaria aproape că nu mai există partide clasice noi – există proiecte. Nu există ideologie, pentru că aceasta obligă. În locul acesteia există valori și principii declarate și propagate, deseori banalități, împărtășite sau nu. Politicul nu există, la modă este reflecția și reacția, se acționează în funcție de situație, în anumite cadre și combinații, pentru a se rezolva sarcini de conjunctură. Există mișcări. Chiar Manolova a spus că „o mișcare civică poate fi mai eficientă decât un alt partid”. În spirit de glumă, mișcarea înseamnă că peste o perioadă va exista și întrerupere, când obiectivul va fi fost atins. Acest orizont de timp al proiectelor politice e parte din motivele mlaștinii în care Bulgaria se scăldă de zece ani.

Din cauza asta nu urmează să ridicăm din umeri sau să gesticulăm neputincioși din mâini. Dacă chiar și în Moldova, într-o situație incomparabil mai grea, comunitatea democratică locală, în frunte cu socialiștii, a reușit să le facă față tiranilor de acolo, înseamnă că și în Bulgaria se poate întâmpla acest lucru.

Bun sau rău, Partidul Socialist Bulgar (BSP) este singura opoziție reală a actualei guvernări, care poate nu doar să fie reprezentată parlamentar, ci să fie suficient de influentă în Adunarea Națională de la Sofia. Cu voturile acestui partid a câștigat și președintele Rumen Radev – singura opoziție instituțională a regimului lui Borisov. Doar acest partid de opoziție este suficient de puternic, chiar și în anii săi slabi, pentru a avea un număr demn de deputați în Parlamentul European și a fi o voce în Europa de stânga. În Bulgaria nu există alte asemenea partide socialiste și de opoziție. Deci aveți grijă de BSP-ul vostru, nu aveți altul și nu se întrevede să aveți. Odată cu prăbușirea acestui partid, miasmele mlaștinii ciorbagiilor vor sufoca definitiv Bulgaria.

Și la final un citat pentru reflecție: “Știți cum arătăm din exterior – ca o haită sălbatică, în care supraviețuirea înseamnă să îl spinteci pe celălalt. Pentru ce? Pentru a împărți ce? Puterea, la care nimeni nu ne va mai lăsa, tocmai din cauza acestui comportament al nostru? Să divizăm partidul, pe care înainte de asta îl vom pierde? Pentru a ne imacula, înnegrindu-l pe celălalt? Pentru a scăpa de propriile noastre responsabilități și greșeli, împușcându-ne camarazii”.

Aceste cuvinte ar fi putut fi rostite de Jan Videnov, când s-a retras, de Gheorghi Pârvanov, când l-au exclus, de Mihail Mikov, în timpul congresului pe care l-a pierdut. Dar au fost pronunțate de Serghei Stanișev, la 5 iulie 2014, când s-a retras din postul de lider. Dar ar fi putut să le spună ieri și Cornelia Ninova. Mereu actuale, corecte și netranzitorii. Trebuie să i se pună capăt acestui evergreen. Pentru Bulgaria, în numele Bulgariei și pentru binele Bulgariei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here