Foto: Facebook

Platforma Unionistă Acţiunea 2012 solicită Ambasadei Ucrainei la Bucureşti o poziţie oficială cu privire la declaraţia preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, lansată de Ziua unităţii şi libertăţii Ucrainei.

Suntem de părere că declaraţia care contrazice adevărul istoric este menită să denatureze o pagină semnificativă din istoria românilor. Îl informăm pe domnul preşedinte Zelenski că pe 28 noiembrie 1918, Congresul General al Bucovinei de la Cernăuţi a votat unirea provinciei cu România, lucru care s-a petrecut într-un mod democratic înainte de data de 22 ianuarie 1919, când s-a produs ceea ce preşedintele Zelenski consideră actul fondator al Ucrainei de azi. De asemenea, îi amintim actualului preşedinte al Ucrainei că soarta celor peste 500.000 de români de pe teritoriul ucrainean nu e subiect al vreunui scenariu de film, ci subiect al dreptului internaţional. (…) Românii care astăzi se află între graniţele Ucrainei, nu ale României, sunt populaţie băştinaşă şi, pe această cale, solicităm autorităţilor de la Kiev respectarea istoriei şi a drepturilor acestora. Atitudinea statului ucrainean faţă de comunităţile româneşti din teritoriul Ucraineni, precum şi declaraţia recentă a preşedintelui Zelenski nu fac cinste aspiraţiilor de integrare euroatlantică a statului ucrainean”, se arată într-un comunicat transmis Agerpres de Platforma Unionistă Acţiunea 2012.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat, miercuri, un apel la solidaritate adresat conaţionalilor săi într-un discurs cu ocazia Zilei unităţii Ucrainei, în care susţine, printre altele, că ‘‘Bucovina de Nord a fost ocupată de români’‘, potrivit discursului în limba engleză postat pe site-ul preşedinţiei de la Kiev. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here