Biroul Federal de Poliție Criminală Germană (BKA) a achiziționat spyware Pegasus fabricat în Israel în 2019, a confirmat marți ziarul german Die Zeit. Poliția federală germană a intrat prima dată în discuții cu grupul NSO în 2017, după ce nu a reușit să producă propria versiune a spyware-ului Pegasus, relatează The Jerusalem Post.

Pegasus spyware este produs de compania cibernetică israeliană NSO Group și a fost criticat recent, când un raport din iulie a sugerat că software-ul a fost folosit de guvernele autoritare din întreaga lume.
Raportul susținea că a fost folosit pentru a pirata 37 de smartphone-uri aparținând jurnaliștilor, oficialilor guvernamentali și activiștilor pentru drepturile omului din întreaga lume.
De asemenea, în raport au fost detaliate informațiile conform cărora peste 50.000 de numere de telefon au fost achiziționate de clienții companiei de spyware.
O listă a potențialelor ținte stabilite de clienții NSO a fost apoi lansată de mai multe surse la scurt timp după aceea, inclusiv de Die Zeit și Haaretz, printre care președintele francez Emmanual Macron. NSO a negat orice legătură cu lista, a raportat Haaretz, dar software-ul Pegasus a fost găsit pe mai multe dintre telefoanele țintelor potențiale.
În plus, Amnesty International a cerut în judecată revocarea licenței de export a NSO, la Curtea Districtuală din Tel Aviv, în 2019, dar nu a reușit, după ce peste 20 de oficiali ai Ministerului Apărării au depus mărturie în fața instanței cu privire la importanța Pegasus pentru securitatea națională.
Software-ul a provocat controverse cu mult înainte ca acest raport să iasă la iveală, deoarece poate spiona smartphone-urile realizate atât de Apple, cât și de Android, în timp real, permițând înregistrarea conversațiilor, colectarea datelor și ocolirea criptării aplicațiilor de mesagerie, toate fără ca utilizatorul să știe vreodată.

Hackerii și securitatea cibernetică (credit: REUTERS)Hackerii și securitatea cibernetică (Sursa foto: The Jerusalem Post)

Software-ul ar fi fost achiziționat de guvernul federal german în „secret”, iar Comitetul de Interne al Bundestag a fost informat despre achiziție într-o „sesiune cu ușile închise”, a raportat Die Zeit .
Potrivit unor surse germane care au vorbit și ziarului, decizia de a cumpăra controversatul software israelian a venit după ce BKA nu a reușit să producă propria versiune a software-ului, în 2017.
A fost luat contact cu grupul NSO în același an, când, potrivit surselor, reprezentanții companiei au vizitat sediul poliției din Wiesbaden, Germania, pentru a prezenta software-ul și capacitățile acestuia.
Achiziția s-a dovedit a fi controversată, a raportat Haaretz , și a provocat dezacorduri între Ministerul de Interne german și BKA.
Acest lucru se datorează capacităților extinse ale software-ului, a explicat Haaretz , despre care unii spun că depășește limitele legislației germane, care permite urmărirea telefonică numai în circumstanțe excepționale.
Pentru a combate acest lucru, unele funcții ar fi fost blocate, deși nu este clar cum și în ce măsură acest lucru a limitat capacitățile spyware-ului.
Ziarul german Süddeutsche Zeitung a confirmat că vicepreședintele BKA, Martina Link, a raportat achiziționarea de software parlamentarilor de la acea vreme și, din martie 2021, a fost utilizat în circumstanțe specifice și selectate, legate de terorism și crimă organizată.
Cancelarul german Angela Merkel ar fi spus, după ce lista potențialelor ținte NSO a fost dezvăluită, că trebuie luate măsuri pentru a se asigura că spyware-ul nu cade în mâinile greșite și că nu trebuie utilizat decât dacă este supus controlului judiciar în țări în care este folosit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here