Politica e grea. Talibanii s-au încăierat din cauza structurii guvernului interimar

Liderii talibanilor s-au încăierat la palatul prezidențial din Kabul, certându-se pe structura noului guvern al Afganistanului, scrie BBC, care citează surse de la vârful grupării insurgente. Cearta a avut loc între cofondatorul grupării, vicepremierul Abdul Ghani Baradar, și un ministru al cabinetului, membru al temutei rețele Haqqani, potrivit surselor menționate. Un alt motiv al scandalului a fost cine să-și aroge victoria în Afganistan.

Au existat mai multe relatări privind neînțelegeri în rândul conducerii talibane de când mullahul Abdul Ghani Baradar nu a mai apărut în public, însă ele au fost infirmate oficial de grupare.

Talibanii au preluat controlul Afganistanului luna trecută și l-au declarat Emirat Islamic. Noul guvern interimar este alcătuit integral din bărbați, lideri proeminenți ai talibanilor, unii dintre ei cunoscuți pentru atacurile împotriva forțelor SUA în urmă cu două decenii.

O sursă din rândul talibanilor a declarat pentru BBC că Abdul Ghani Baradar și Khalil ur-Rahman Haqqani – ministru pentru refugiați și figură proeminentă în cadrul rețelei Haqqani – au schimbat cuvinte grele, iar susținătorii lor s-au încăierat.

Un alt lider taliban din Qatar, care cunoaște evenimentele, a confirmat că cearta a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute.

Sursele au arătat că scandalul a izbucnit pentru că Baradar, noul prim ministru adjunct, era nemulțumit de structura guvernului interimar.

Încăierarea ar fi pornit și de la disputa privind cine să-și aroge victoria în Afganistan.

Abdul Ghani Baradar este de părere că accentul trebuie pus pe eforturile diplomatice susținute de oameni ca el, în vreme ce membrii grupării Haqqani – condusă de una din cele mai importante figuri ale talibanilor – și susținătorii lor afirmă că victoria a fost obținută prin luptă.

Ghani Baradar a fost primul lider taliban care a comunicat direct cu un președinte american, după o conversație telefonică cu Donald Trump în 2020. Înainte de asta, el a semnat din partea talibanilor acordul de la Doha privind retragerea trupelor americane din Afganistan.

De partea cealaltă, rețeaua Haqqani este asociată cu unele dintre cele mai violente atacuri împotriva forțelor afgane și a aliaților lor, care au avut loc în ultimii ani. Rețeaua Haqqani este pe lista organizațiilor teroriste întocmită de Statele Unite.

Liderul rețelei, Sirajuddin Haqqani, este ministru de interne în guvernul interimar.

Zvonuri despre o ruptură au apărut de săptămâna trecută, de când Ghani Baradar, una dintre cele cunoscute figuri ale talibanilor, a dispărut din viața publică. Pe rețelele sociale au fost speculații inclusiv despre moartea sa.

Surse talibane au spus pentru BBC că Baradar a părăsit Kabulul cu destinația Kandahar în urma scandalului.

Într-o înregistrare audio atribuită lui Baradar, apărută luni, cofondatorul mișcării talibane afirmă că el este „întotdeauna în mișcare”.

„Indiferent unde sunt acum, suntem toți bine”, spune el.

BBC bu a putut verifica înregistrarea, care a fost postată pe mai multe site-uri oficiale ale talibanilor.

Talibanii insistă că nu există nicio ceartă și că Baradar este în siguranță, însă relatările despre activitatea lui diferă. Un purtător de cuvânt a spus că Baradar a plecat la Kandahar să se întâlnească cu liderul suprem al talibanilor, iar mai târziu a declarat pentru BBC că acesta „este obosit și are nevoie de odihnă”.

Afganii au motive să pună la îndoială cuvântul talibanilor. În 2015, talibanii au recunoscut că au ținut ascunsă mai mult de doi ani moartea liderului fondator, Mullahul Omar, și că în acest interval au continuat să dea declarații în numele lui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here