Politico | Administrația Biden a permis Kievului să lovească Crimeea cu arme occidentale

Administrația președintelui american Joe Biden a permis Kievului să lovească Crimeea ocupată temporar cu arme occidentale „dacă este necesar”, scrie Politico citând un reprezentant de rang înalt al administrației președintelui SUA, potrivit ziare.com.

„Nu alegem țintele și tot ceea ce am oferit este pentru autoapărare. Orice țintă pe care decid să o urmărească pe terenul suveran al Ucrainei este, prin definiție, autoapărare”, a spus reprezentantul administrației.

La o întrebare clarificatoare, dacă administrația consideră peninsula un teritoriu suveran ucrainean, oficialul a răspuns: „Crimeea este Ucraina”.

Un incendiu a avut loc la un depozit de muniţii din provincia rusă Belgorod, alte două explozii au avut loc în apropierea bazei aeriene Belbek, în Peninsula Crimeea. De asemenea, apărarea antiaeriană a fost activată în apropiere de Kerci, iar o dronă ucraineană a fost doborâtă, relatează The Guardian.

Cel puţin patru explozii s-au produs joi într-o zonă din apropierea principalului aeroport militar rusesc Belbek, situat la nord de Sevastopol, în Crimeea, informează Reuters, care citează trei surse locale.

Separat, guvernatorul Sevastopolului a declarat că forţele ruse antiaeriene au doborât o dronă ucraineană. Guvernatorul Mihail Razvojaiev a scris pe Telegram că nu există daune.

Potrivit Statului Major al Forțelor Armate ucrainene, cel puțin nouă avioane rusești au fost distruse acolo. Pe de altă parte, două sate ruseşti au fost evacuate în urma “unui incendiu izbucnit la un depozit de muniţii de lângă graniţa cu Ucraina din provincia rusă Belgorod.

”Un depozit de muniţii a luat foc în apropierea satului Timonovo”, la mai puţin de 50 km de graniţă, a declarat guvernatorul regional Viaceslav Gladkov într-un comunicat, adăugând că nu au fost raportate victime.

Dar după distrugerea bazei aeriene Saki din apropierea oraşului Novofedorivka, acum toate aceste obiective militare pot reprezenta posibile ţine pentru Forțelor Armate Ucrainene.

Rusia a transformat toată Peninsula Crimeea într-o bază militară, Forţele Armate Ucrainene au acum la îndemâna o lungă listă de obiective militare pe care le pot ataca, cu scopul de a îngreuna armata rusă să-şi desfăşoare atacurile asupra teritoriului Ucrainean.

De exemplu, la 30 km est de Bază Aeriană „Saki” se află Baza Aeriană „Gvardeyskoe”, unde se află cel de-al 37-lea regiment de aviație mixt al Forțelor Aerospațiale Ruse (VKS). Într-o serie de imagini surprinse din satelit, în urmă cu doi ani, la Baza Aeriană „Gvardeyskoe” erau desfăşurate mai multe zeci de avioane de tip Su-24 şi Su-25.

 

*Distrugerea bazei de depozitare a rechetelor Kalibr ar fi o mare lovitură

Apărarea antiaeriană a fost activată şi lângă Kerci, oraşul de la capătul podului din Crimeea către Rusia, care este o rută de aprovizionare vitală din punct de vedere strategic pe care mulţi ucraineni ar dori să o vadă distrusă.

Distrugerea acestor baze aeriene ar permite Forţelor Armate Ucrainene să respingă mai uşor atacul forţelor ruse de ocupaţie, deoarece componenta aeriană pe care armata rusă o are în Crimeea ar fi serios afectată.

Desigur, o categorie aparte de ținte o reprezintă şi bazele navele ale Flotei Mării Negre a Federației Ruse, iar cea mai importantă este cea din Sevastopol.

Aici se află o mare parte din navele militare cu rachete Kalibr pe care Rusia le foloseşte pentru a ataca de la mare distanţă teritoriul Ucrainei.

Astfel, aceste obiective militare sunt văzute în prezent de armata ucraineană ca ţinte mult mai importante decât Podul Crimeei, a cărui distrugere efectivă necesită o operațiune militară separată și destul de costisitoare.

Dar creșterea numărului de explozii în locurile în care echipamentul militar rusesc este concentrat în Crimeea este o dovadă că Forțele Armate ale Ucrainei ar putea lansa un atac cu rachete asupra podului din Crimeea în viitorul apropiat, susține expertul militar Oleg Zhdanov pe canalul YouTube „Feygin LIVE”.

Potrivit lui Jdanov, pe lângă exploziile recente din Jankoi și de lângă Sevastopol, pe 18 august a avut loc un incendiu în Crimeea, pe coasta de nord-vest.

Potrivit expertului, pentru a grăbi eliberarea peninsulei, este necesar să se distrugă două obiecte cheie: podul Kerci și baza de depozitare a rachetelor Kalibr din Sevastopol.

„Și, înțeleg că ne apropiem treptat de coasta de sud a Crimeei. Adică a mai rămas destul de puțin până la podul Crimeei. Principalul lucru este că putem ajunge acolo “, a spus acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here